Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пригрозив соратникам Януковича судом, якого нема

Вівторок, 6 червня 2006, 12:10

Президент Віктор Ющенко заявляє, що Конституційний Суд дасть оцінку рішенням низки облрад щодо надання російській мові статусу регіональної.

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок.

"Конституція визначає статус лише державної мови, і обласна рада не є компетентним інститутом для зміни статусу мови! Статус визначається лише законом, і щоб змінити його, потрібна ініціатива конституційної більшості парламенту", - наголосив президент.

Він також розставив "кілька акцентів щодо мовної політики".

"Державною мовою – є українська! Крапка. Поряд з державною мовою мовами вжитку є російська та інші мови меншин. Держава проводить політику підтримки національних мов", - наголосив президент.

Він також підкреслив, що "надумана проблема, яку тягнуть сьогодні (окремі сили), є некорисною дискусією для України".

При цьому Ющенко нагадав тезу, яку неодноразово озвучував під час своєї виборчої кампанії 2004 року – що "людина третього тисячоліття має говорити не лише українською, російською, але й багатьма іншими мовами".

"Українська держава не вживатиме обмежувальної політики щодо мов нацменшин, завданням державної влади щодо закону про мову є розвиток української мови. Це окрема державна програма, це розвиток не за рахунок іншої мови, а як державної мови", - відзначив Ющенко.

"Йдеться не про мову спілкування, а про одну з засад існування держави - один з атрибутів, як герб і прапор. Таку політику проводить кожна держава", - відзначив Ющенко.

Як відомо, низка облрад, де перемогла Партія регіонів, протягом останніх місяців надали російській мові статус регіональної. В Україні паралізовано роботу Конституційного Суду через блокування присяги його суддів Верховною Радою.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування