Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні радять проситися в ЄС, коли там будуть друзі

Неділя, 16 липня 2006, 11:02

Група експертів Ялтинської європейської стратегії під керівництвом депутата Європарламенту Марека Сівеца вважають за можливе вступ у силу договору про асоційоване членство України в Євросоюзі з 1 січня 2008 року.

У доповіді, розповсюдженій у ході зустрічі в Ялті в суботу, зокрема, говориться, що угода про асоційоване членство повинна бути складена за прикладом документів, підписаних на початку 90-х років при входженні країн Східної Європи в Євросоюз.

"Підготовча робота в рамках цієї угоди повинна початися в середині 2006 року, тому переговори можуть бути завершені на початку 2007 року, щоб набрати сили з 1 січня 2008 року", - говориться в документі.

На думку експертів, головною складовою угоди про асоційоване членство повинне бути подальше розширення чотирьох свобод – свободи переміщення товарів, капіталів, послуг і людей між Україною і Євросоюзом.

У 2010-2011 роках, на думку експертів, Україна повинна підготувати проект стратегії вступу в ЄС, де вона "пояснить найбільш важливі реформи, які їй необхідно впровадити для того, щоб стати спочатку кандидатом, потім членом Євросоюзу".

"Подача заявки України в ЄС може бути запланована на другу половину 2011 року під час головування Польщі в Раді Євросоюзу. Керівництво ЄС потім почне стандартну процедуру і зобов'яже Єврокомісію висловити свою точку зору про заявку України на її членство", - говориться в документі.

Для реалізації цих планів, як відзначається в доповіді, Україна "повинна негайно створити команду, яка буде займатися переговорами щодо її вступу в ЄС".

Описуючи подальші перспективи співробітництва України та ЄС, експерти вважають, що угода про вступ до Євросоюзу може бути підписана Україною та Євросоюзом у липні 2019 року. "Беручи до уваги ратифікацію угоди, членство України в ЄС відбудеться протягом 2020 року", - говориться в документі.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з лінії фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...