Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко таки може довести парламент до розпуску

Середа, 19 липня 2006, 15:43

Пропозиція лідера БЮТ Юлії Тимошенко скласти депутатські повноваження двома фракціями може призвести до розпуску парламенту.

Такий висновок можна зробити зі слів представника президента в Конституційному Суді Володимира Шаповала.

Він привів тлумачення Конституційного Суду, відповідно до якого Верховна Рада є дієздатною за умов діяльності двох третин конституційного складу парламенту.

"У випадку зменшення складу парламенту діяльність Верховної Ради може бути зупинена до складання присяги новими членами парламенту (ті що йдуть далі в списку)", - сказав він.

"За певних умов Верховна Рада може стати недієздатною. Якщо протягом тридцяти днів вона недієздатна, то парламент може бути розпущений", - додав Шаповал.

Шаповал також наголосив, що згідно з Конституцією, президент має право розпустити парламент до закінчення терміну подання кандидатури прем’єр-міністра до Верховної Ради.

Як відомо, 26 липня спливає 60-денний термін відведений на формування нового уряду, після чого президент має право на розпуск парламенту.

Також президент має 15 днів на розгляд кандидатури прем’єр-міністра, поданої Верховною Радою. Враховуючи, що подання надійшло 18 липня Ющенко може його розглядати до 3 серпня.

За словами Шаповала, "після 25 липня президент це право може реалізувати (розпустити парламент), а за певного тлумачення і після 15-денного терміну".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування