Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО МАЄ ПРАВО НЕ ВНОСИТИ ЯНУКОВИЧА НА ПРЕМ'ЄРА?

Середа, 26 липня 2006, 20:03

Президент Віктор Ющенко може не вносити в парламент кандидатуру прем'єра, подану коаліцією, і це не буде суперечити законодавству, вважає колишній суддя Конституційного суду Петро Мартиненко.

"Він може з якихось мотивів, якщо є певні небезпеки для тих цінностей, що він гарантує в Конституції, відмовити в представленні цієї кандидатури, і це цілком юридично виправдано", - заявив він на прес-конференції в середу.

Екс-суддя Конституційного суду Микола Козюбра зазначив, що після внесення змін у Конституцію виникла "ситуація, що досить часто породжує глухі кути".

"Дійсно, Конституцією не визначено чітко, чи є це правом президента, чи обов'язком вносити в парламент кандидатуру, що запропонувала коаліція", - підкреслив він.

У свою чергу Мартиненко зазначив, що є два види тлумачення - офіційне, яке може давати тільки Конституційний суд, і казуальне, тобто тлумачення органами, що застосовують правову норму.

У випадку, якщо тлумачення однієї і тієї ж норми різними органами суперечить одне одному, воно вирішується шляхом звернення до Конституційного суду.

На думку екс-судді, тлумачення президентом положень Конституції "можуть дійсно бути не безперечними".

"Однак, на жаль, склалася ситуація, що за відсутності Конституційного суду, бачення президента про тлумачення тих чи інших положень не може бути оскаржене в Конституційному суді, оскільки його не існує", - підкреслив Мартиненко.

Разом з тим він вважає, що, оскільки глава держави є гарантом Конституції, його тлумачення "не є офіційним, однак могло б бути пріоритетним".

Мартиненко також вважає, що Верховна Рада не має права давати офіційне тлумачення тих чи інших норм законів і Конституції.

Козюбра вважає "вільним тлумаченням" норми Конституції про право парламенту самостійно призначати прем'єра і формувати уряд, якщо президент не внесе подану кандидатуру на посаду голови уряду в парламент.

"Це вільне тлумачення, тому що згідно зі статтею 19 Конституції діє принцип, відповідно до якого органам державної влади дозволяється тільки те, що передбачено законом і Конституцією", - підкреслив екс-суддя КС.

Екс-судді також вважають, що постанова Верховної Ради про скасування постанови про відставку уряду Єханурова не має юридичного значення.

Оскільки уряд 25 травня склав свої повноваження перед новообраним парламентом і сьогодні він знаходиться в статусі уряду, що діє тимчасово до формування нового Кабміну.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування