Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт пророкує Україні "важкі газові часи"

Вівторок, 15 серпня 2006, 18:05

Внаслідок переговорів уряду прем'єра Віктора Януковича з Росією не варто чекати дешевого газу для України.

Таку думку в інтерв’ю Бі-Бі-Сі висловив експерт з енергетичних питань Олександр Гудима.

"Успіхом буде, якщо бодай буде стабілізована ціна хоча б на один рік", - підкреслив Гудима.

Однак він вважає, що якщо Україна йде до Європи і живе в умовах ринкових цін, то "не можна сподіватися на нижчу ціну, ніж у Європі, де ціни на нафту і на газ зростають".

На думку експерта, Україну та Європу чекають "важкі часи", тому що "агресивна енергетична стратегія Росії вже демонструється і в Україні, і в Європейському Союзі впродовж останніх двох років".

За розрахунками Гудими, "пересічні українці, починаючи з опалювального сезону, змушені будуть платити зі свого сімейного бюджету додатково 5 мільярдів гривень, при умові, що з 1 січня ціна на газ Росією не буде підвищена".

За словами експерта, для Росії "Україна – це є та держава, за допомогою магістральних газопроводів і нафтопроводів якої вона зможе зберігати свій вплив на Євросоюз".

"Їм (Росії) достатньо буде, коли вони через зміни у законодавстві отримають, скажімо, в управління (українську) систему на 50 років, вона буде передана в концесію", - підкреслив експерт.

Гудима також заявив, що перші кроки уряду Януковича у енергетичній сфері "нічого втішного Україні поки що не дали".

"Ті сигнали, які подають Росії і Янукович, і міністр палива та енергетики Юрій Бойко, є різними", - зазначив Гудима.

"Янукович говорить, що газотранспортна система залишиться у власності Україні, а в той же день Бойко не виключив продовження реалізації міжнародного газового консорціуму", - додав він.

Крім того, експерт підкреслив, що зараз Янукович має більше повноважень, тому "вже не зможе сказати, що на нього хтось тиснув".

"Він (Янукович) зараз у такій ситуації, коли треба сім раз подумати, перш ніж сказати якусь фразу. Він вже її сказав, що газостранспортна система буде у власності України, але не сказав всього", - підкреслив Гудима.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: