Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура перевірила, як СБУ "слухає" всіх і вся

Вівторок, 12 вересня 2006, 11:00

Генпрокуратура закінчила службове розслідування щодо Служби безпеки України і Служби зовнішньої розвідки, здійснивши перевірку їх на предмет несанкціонованого прослуховування депутатів і високопоставлених чиновників.

Про це у вівторок пише "Комерсант-Україна", відзначаючи, що перевірка проводилася за запитом депутата Володимира Сівковича, який заявляв, що в його розпорядженні опинилося більше 100 годин підслуханих спецслужбами телефонних розмов.

"Цим можуть займатися тільки дві структури – Служба безпеки і Служба зовнішньої розвідки. Оскільки попередня перевірка показала, що СБУ цього не робила, залишилося перевірити Службу зовнішньої розвідки", – розповів Сівкович.

За його словами, аудіофайли "один зі співробітників спецслужб" передав "одному з членів уряду", який, у свою чергу, віддав їх йому.

Депутат стверджує, що у файлах, які він уже встиг прослухати, містяться розмови представників Партії регіонів – "усіх, хто в керівництві", керівного складу "Нашої України", а також лідерів Компартії і Соцпартії.

На його думку, розмови депутатів і високопоставлених чиновників записувалися, щоб "надалі шантажувати і компрометувати їх".

"Це цифрові записи, так що на комп'ютері їх можна монтувати, як завгодно – на що фантазії вистачить", – вважає Сівкович.

Віце-прем'єр, міністр будівництва, архітектури і ЖКГ Володимир Рибак також упевнений, що його телефонні розмови прослуховуються.

"У мене жодних сумнівів у цьому немає. Тому що в нас у країні створена така система – усіх прослуховувати", – заявив Рибак.

Він також розповів, що чув аудіозаписи своїх телефонних розмов, і це переконало його в тому, що ведеться "тотальна прослушка".

Екс-секретар РНБО Анатолій Кінах також не сумнівається в тому, що телефонні розмови високопоставлених чиновників прослуховуються.

"Мені відомо, що така проблема існує", – сказав він. За словами Кінаха, коментувати заяви Сівковича він не може, однак у тому, що "така практика (прослуховування) продовжується", не сумнівається.

"Цю проблему ми (РНБО) почали вирішувати за допомогою створення спеціальної служби (Держспецзв’язку), що дало можливість як не допускати вторгнення в особисте життя громадян, так і використовувати методи прослуховування і підслуховування в боротьбі з політичними й економічними конкурентами", – заявив він.

Водночас СБУ категорично спростувала свою причетність до прослуховування телефонних розмов політиків.

"Із приходом нового керівництва СБУ повністю відмовилася від моніторингу ефіру. Більше того, в листопаді 2005 року президент прийняв ініціативу СБУ і підписав указ про створення твердої багаторівневої системи контролю над прослуховуванням", – заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

Спростували причетність до прослуховування телефонних розмов і у СВР. "Жодного відношення до несанкціонованого запису розмов політиків Служба зовнішньої розвідки не має. З цього приводу було проведено відповідне службове розслідування, що таких фактів не знайшло", – заявив керівник прес-служби СВР Олександр Скрипник.

Як пише "Комерсант", перевірка СВР на предмет несанкціонованого прослуховування телефонних розмов проводилася вперше.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування