Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович повернув Ющенку сім указів

Четвер, 21 вересня 2006, 13:31

Сім указів президента, виданих у серпні-вересні 2006 року, повернуто із секретаріату Кабінету міністрів до Секретаріату президента без скріплення підписом прем‘єр-міністра.

Як пояснив в інтерв‘ю УНІАН перший заступник міністра Кабінету міністрів Олександр Лавринович, укази повернуто до президентської канцелярії через порушення конституційної процедури їх оприлюднення.

Це, зокрема:

Указ президента від 18 серпня 2006 року №690 "Про звільнення Макухи з посади посла України в Японії";

Указ президента від 4 вересня 2006 року №773 "Про призначення Олійника послом України в Республіці Сербія";

Указ президента від 11 вересня 2006 року №748 "Про призначення Осташа послом України в Канаді";

Указ президента від 8 серпня 2006 року №679 "Про внесення змін до мережі та кількісного складу суддів апеляційних судів";

Указ президента від 8 серпня 2006 року №681 "Про внесення змін до мережі та кількісного складу суддів місцевих судів";

Указ президента від 31 серпня 2006 року №729 "Про внесення змін до мережі та кількісного складу суддів місцевих судів";

Указ президента від 4 вересня 2006 року №730 "Про ліквідацію військового місцевого суду та внесення змін до Указу президента від 30 серпня 2001 року №769".

У супровідному листі до повернутих указів секретаріат Кабміну зазначив, що офіційному оприлюдненню актів глави держави мала передувати процедура їх контрасигнації.

Проте, згадані укази надійшли на скріплення підписом прем‘єр-міністра офіційно оприлюднені, що нівелює процедуру їх контрасигнації.

Контрасигнація - скріплення актів глави держави підписами прем‘єр-міністра, а також міністра, відповідального за указ та його виконання, що передує офіційному оприлюдненню документа. Контрасигнація означає взяття прем‘єр-міністром юридичної та політичної відповідальності за даний акт.

За словами Лавриновича, дана вимога закладена в частині четвертій ст.106 Конституції України і є усталеною світовою практикою.

Відповідно до законодавства, президентські укази не можуть набути чинності без виконання процедури контрасигнації, сказав Лавринович.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування