Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україну в Європу не пускають не комуністи, а щось інше

Вівторок, 26 вересня 2006, 11:37

Україна не вступає в Євросоюз, тому що сильно відстає у побудові конкурентноздатної економіки.

Таку думку висловив посол Польщі в Україні Яцек Ключковський в інтерв'ю газеті "Известия в Украине".

"Проблема не тільки в комуністах, хоча, безсумнівно, комуністична спадщина в колишніх соцстранах жахлива, і її треба засудити. Але ж Україна не вступає в Євросоюз не через комуністів, а через те, що сильно спізнюється з побудовою конкурентноздатної економіки", - зазначив посол.

"Виходить, хтось у вашій країні зацікавлений у непрозорій економіці, у якій не працюють нормальні ринкові механізми", - додав він.

Ключковський відзначив, що "ринок - це не тільки корпоратизація компаній, але, насамперед, певні правила, культура ведення бізнесу". "А в Україні існує неприпустима підтримка бізнесу з боку держави і надання пільг окремим представникам капіталу", - додав він.

Посол вважає, що "бізнес потрібно вести на рівних правах, інакше українська економіка постійно буде попадати під антидемпінгові розслідування, а це сильно вдарить по її іміджу".

"Чому Україна не вступає до СОТ, хоча ми, наприклад, були переконані, що ви вступите в організацію ще кілька років тому? Причина в тому, що окремі сектори української економіки не працюють у конкурентноздатному середовищі", - додав Ключковський.

На питання, чи вплинули на двосторонні відносини між Польщею та Україною заяви Віктора Януковича в Брюсселі, посол відповів: "Думаю, що ні. Перша поїздка Віктора Януковича на Захід була до Польщі. Ми почули від вашого прем'єр-міністра приблизно те ж саме, що він говорив у Брюсселі".

"Представники українського уряду - я маю на увазі оточення прем'єр-міністра - пояснювали нам, що Україна не змінює стратегічного зовнішньополітичного курсу, просто вона зараз не готова приєднатися до Плану дій щодо здобуття  членства в НАТО", - зазначив він.

Щодо добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька, Ключковський сказав, що на це буде потрібно півтора роки: "Тобто, якщо почнемо будівництво у 2008-му, то у 2009-му його добудуємо. У 2007 році ми повинні створити консорціум, вирішити всі питання щодо фінансування, укласти договори з Азербайджаном і Казахстаном і так далі".

У той же час, говорячи про заявку України і Польщі на проведення фінальної частини Євро-2012, посол сказав, що навіть не хоче думати про те, "що в нас може не вийти".

"Крім того, у наших конкурентів - Угорщини й Італії - теж є недоліки. Думаю, якщо УЄФА дозволить нам провести цей чемпіонат - це буде відкриття в європейському футболі і нова сторінка у футбольній історії", - вважає Ключковський.

"Це добре і для нас, адже сьогодні, по великому рахунку, прості люди в Європі ні нашу, ні вашу країну не знають. І для нас це величезний шанс: тисячі вболівальників приїдуть до нас і побачать, що є в Європі такі країни, як Польща й Україна. Так що будемо сподіватися, що саме нам випаде шанс приймати в себе гостей з різних країн...", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування