Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЕДВЕДЬКО ХОЧЕ БУТИ ГЕНПРОКУРОРОМ НА ДВА РОКИ ДОВШЕ

Середа, 27 вересня 2006, 13:55

Генеральна прокуратура ініціює продовження терміну повноважень генпрокурора з 5 до 7 років.

Про це повідомив на брифінгу журналістам перший заступник генпрокурора Сергій Винокурів, передає Обком з посиланням на Українські новини.

Він підкреслив, що відповідний законопроект на даний момент знаходиться у Верховній Раді.

Відповідно до розробленого законопроекту, прокуратура є єдиною незалежною системою органів судової влади, на яку покладаються функції карного переслідування в досудовому виробництві і підтримка державного обвинувачення в суді.

Також на неї покладаються захист прав і свобод людини і громадянина, державних і суспільних інтересів, а також представництва їхніх інтересів у суді у випадках, визначених законом.

Генпрокуратура повинна наглядати за дотриманням законів органами, що проводять оперативно-розшукову діяльність і досудове розслідування, нагляд за дотриманням законів органами й установами, що виконують судові рішення.

Також законопроект пропонує скасувати інститут висловлення недовіри генпрокурору Радою, яка, за висновком експертів Ради Європи, є формою політичної відповідальності, що є несумісним зі статусом генпрокурора.

На думку Генпрокуратури, законопроект змінить роль і функції прокуратури шляхом перетворення цього інституту в орган, що буде відповідати принципам демократичного суспільства.

За словами Винокурова, законопроект передбачає звільнення генпрокурора за чіткою процедурою - не за політичними мотивами, а з причин, що повинні бути чітко зазначені.

Винокуров повідомив, що на початку квітня законопроект був направлений до президента, прем'єр-міністра, Верховної Ради та РНБО.

"Загалом, ці інституції прийняли цей документ, як позитивний", - сказав Винокуров.

Також, за його словами, законопроект аналізували експерти Ради Європи.

Вони також дали позитивну оцінку основним положенням проекту і вважають його прогресивним для приведення моделі прокуратури України до європейських стандартів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування