Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойко пояснив, чому Україна не зможе відмовитися від РосУкрЕнерго

Понеділок, 4 вересня 2006, 17:31

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявляє, що Україна не зможе в найближчому майбутньому відмовитися від послуг РосУкрЕнерго в процесі постачання природного газу.

"Україна не може відмовитися від послуг "РосУкрЕнерго", ця компанія - одна з ключових ланок, що стабілізують ціни на газ", - сказав Бойко в інтерв'ю "Время новостей".

"Завдяки їй (РосУкрЕнерго) Україна одержує газ за "середньоарифметичною" ціною, що посідає на шкалі проміжне положення між газпромівською ціною в 230 дол. за тисячу кубометрів, ціною туркменського газу і всіма експортними складовими", - відзначив він.

Бойко також завірив, що різкого стрибка цін на російський газ для України в 2007 році не буде.

"Попередні переговори, проведені прем'єром Віктором Януковичем у Росії, дозволяють говорити, що цього (стрибка цін) не відбудеться. Ціна на газ буде формуватися з урахуванням взаємних інтересів і різних факторів і стане прийнятною для нашої економіки", - сказав він.

"Звичайно, на газових переговорах "Газпром" споконвічно має надзвичайно сильні позиції, однак Україна має аргументи, що дозволять прийти до взаємовигідного компромісу", - додав міністр.

За його словами, у нинішньому році Україна також "буде відновлювати зв'язки з Лівією, Узбекистаном, Туркменістаном і Казахстаном, втрачені за останні рік-півтора".

"Україні необхідно відновити стратегічно важливі відносини з Туркменістаном, що гарантують енергетичну безпеку. Через втрату контракту на постачання туркменського газу Україна тепер змушена шукати можливості його закупівлі в Середній Азії в цілому. Через невиплачені борги і неузгоджені позиції ми втратили багато перспектив", - відзначив Бойко.

"Колишні непідготовлені поїздки обмежувалися лише деклараціями про наміри. До нинішньої зустрічі ми готуємося ретельно. Почнемо з погашення залишку заборгованості за вже поставлений газ", - додав він.

Бойко також у черговий раз завірив, що українська газотранспортна система не буде передана в російське користування.

"Це принципова позиція влади, не піддана сезонним змінам... Тема ГТС настільки політизована, що хвиля обурення просто захлисне цей бізнес", - сказав він.

Водночас, на думку Бойка, ідея міжнародного газового консорціуму з російською участю "у тому вигляді, як це передбачалося восени 2004 року, не вичерпала себе".

"Для України актуальне створення додаткових потужностей, а також завантаження газопроводів, що простоюють, Торжок – Доліна – Івацевічі. Для України нема сенсу здавати свою ГТС у концесію. З її управлінням ми справляємося самі. Єдина серйозна проблема - фінансові вкладення для відновлення ГТС", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...