Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко попросив підтримки письменників проти політиків

Середа, 18 жовтня 2006, 16:35

Президент Віктор Ющенко чекає від письменників ініціатив щодо української мови та гуманітарних проектів.

Про це він заявив під час засідання V з’їзду Національної спілки письменників, повідомляє прес-служба президента.

У своєму виступі на з’їзді Ющенко підкреслив, що сьогодні українське письменництво, як і все суспільство, має згуртуватися навколо таких ключових для нації цінностей, як соборність, єдина помісна православна церква, розвиток української мови тощо.

Президент переконаний, що довкола цих питань необхідною та корисною є публічна дискусія, в якій, безумовно, письменники мають взяти активну участь.

Говорячи про соборність України, Ющенко висловив переконання, що заклики до федералізму не є "ідеєю нації, пересічної людини", а є ідеєю політиків, які "грають на цій тезі, маніпулюючи масами".

Ющенко також звернув свою увагу на необхідність недопущення в Україні ситуації із невизначеністю статусу державної мови.

Водночас він підкреслив, що українська влада сьогодні усвідомлює свою відповідальність за забезпечення гідних умов для розвитку культур та мов усіх національних меншин, які проживають в Україні.

У виступі Президент порушив питання визнання Голодомору актом геноциду проти українського народу. "Я прошу вашої солідарної підтримки також у темі історичного примирення воїнів ОУН-УПА і Радянської армії", – зазначив він.

Глава держави підтримав ідею, озвучену на з’їзді головою НСПУ Володимиром Яворівським, щодо необхідності найближчим часом провести зустріч із членами Спілки.

На переконання Ющенка, у ході зустрічі має бути створена робоча група, яка відпрацює низку ініціатив та пропозицій з боку письменництва, зокрема, щодо програм, на які мають бути закладені кошти у Бюджеті-2007. Йдеться, зокрема, про програми розвитку української мови, українознавства, книговидавництва, гуманітарні проекти.

Ющенко наголосив, що після опрацювання таких ініціатив він готовий вносити їх на розгляд Верховної Ради та Кабінету міністрів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування