Україну чекає хвиля перерозподілу власності?

Вівторок, 24 жовтня 2006, 17:22

Ухвалення Верховною Радою поправок до закону "Про господарчі товариства" про зниження кворуму при проведенні загальних зборів акціонерів і зборів учасників ТОВ з більш ніж 60% до більш ніж 50% може викликати чергову хвилю перерозподілу власності в Україні.

Таку думку висловив комерційний директор компанії Concorde Capital Едуард Мащенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Пакет у розмірі 40%, якщо можна так сказати, втратив своє значення. Міноритарні акціонери з 40%-ми пакетами навряд чи погодяться з такою ситуацією", - вважає він.

При цьому експерт припустив, що по низці компаній, де можна спостерігати співвідношення часток акціонерів 40%/40%, може активізуватися боротьба за вільні на ринку акції.

"Той акціонер, якому першим вдасться збільшити за рахунок скупки free-float свій пакет до 50%, залишиться у виграші. Відповідно, по компаніях з таким розподілом акцій між акціонерами можна чекати активізації торгівлі і росту цін", - прогнозує Мащенко.

У свою чергу, аналітик Millennium Capital Євгеній Гребенюк відзначає, що "корпоративне законодавство в Україні потрібно змінювати, але вирішувати цю проблему потрібно в комплексі, щоби встановити рівні і справедливі правила для всіх".

За його словами, зміна однієї цієї норми виглядає дійсно як спроба певних груп "порішати" якісь свої питання.

"Як мінімум, такі зміни кворуму необхідно ухвалювати із уведенням зобов'язання для мажоритарних акціонерів викуповувати акції міноритаріїв за ринковою ціною при допеммісіях або випускати нові акції за ринковою ціною", - переконаний експерт.

Як відомо, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін у закон України "Про господарчі товариства".

Внесеними змінами в закон передбачено, що збори акціонерів вважаються правочинними, якщо на них присутні акціонери (їхні представники), які володіють у сукупності більш ніж 50% голосів.

Діючою редакцією передбачено, що збори вважаються правочинними, якщо в них беруть участь акціонери, які володіють більш ніж 60% голосів. Закон, у випадку підписання президентом, набере чинності з 1 січня 2007 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування