Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Заході ціну на газ для України називають фантастичною

Четвер, 26 жовтня 2006, 09:15

Ціна на російський природний газ для України у 130 доларів за 1 тис. куб. м є фантастичною, вважає директор центру газових досліджень Оксфордського університету професор Джонатан Стерн.

"Фантастична ціна! Відверто кажучи, я дещо здивований такою ціною", – сказав у інтерв'ю Бі-Бі-Сі Стерн, який протягом останнього року уважно стежив за розвитком україно-російських стосунків в енергетичній сфері.

"Я би сказав, що тут закладено субсидію мінімум від 5 до 7 з половиною доларів за тисячу кубів, враховуючи витрати на транспортування цього газу до кордону України", – додав експерт.

Стерн погодився, що "можливо, ця ціна не виглядає чудовою у порівнянні з ціною 95 доларів, але якщо порівнювати це з ціною 160 доларів, яку платить Молдова, чи з цінами, які платять європейські країни, ця цифра справді дуже й дуже гарна за такі величезні обсяги газу".

"Стверджувати, що це погана угода можуть лише ті, хто й далі вірить, що у сучасному світі Україна може й надалі купувати газ за абсолютно неринковими сміхотворними цінами, як це було кілька років тому", – додав він.

Водночас Стерн озвучив прогноз, що "2008 року і в наступні роки ціна поступово зростатиме до 160 чи 170 доларів за тисячу кубометрів, але принаймні зараз вже ніхто не говорить як минулого року – згадайте вимоги Росії – 230 доларів і ні центом менше".

Як відомо, прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив, що ціна газу, який постачатиметься до України, не буде перевищувати 130 доларів за тисячу кубометрів.

Після переговорів з російським прем'єром Михайлом Фрадковим Янукович наголосив, що телефоном отримав від української делегації у Москві підтвердження, що газові переговори вийшли на фінішну пряму.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування