Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд не зможе візувати закони та призначати міністрів. Яценюк

П'ятниця, 10 листопада 2006, 14:35
Парламент має право звільнити міністрів, призначених за квотою президента, але не може призначити нових без подання глави держави.


Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив перший заступник голови секретаріату президента Арсеній Яценюк.

"У розділі (Конституції) про повноваження Верховної ради написано що до компетенції парламенту входить "призначення за поданням президента України міністра оборони і міністра закордонних справ", але так само "до компетенції Верховної ради відноситься і звільнення цих осіб". Тобто, як питання призначення, так і питання звільнення - це питання постанов Верховної ради", - пояснив Яценюк.


Він нагадав, що президент приймає рішення, "кого представляти, і Верховна Рада не може самостійно приймати рішення про призначення кожного з двох вищевказаних міністрів".

Він підкреслив, що хоча, відповідно до Конституції, Верховна Рада сама приймає рішення щодо звільнення міністрів без подання президента, "але призначити нових міністрів вона не може" без глави держави.


Він також заявив, що секретаріат знайшов спосіб уникнути проблем із візуванням указів президента главою уряду:

"Що стосується указів президента, що підлягають скріпленню підписом прем'єра, то ми підійшли дуже коректно: повністю і цілком поміняли їхню форму", повідомив Яценюк.

За його словами, тепер указ, який підлягає скріпленню складається з двох частин: "перша частина - це сам указ, друга частина - прошнурована і надрукований гербовою печаткою акт скріплення".

"Усе це ми направляємо із супровідним листом до Кабінету міністрів - будь ласка, скріплюйте. Установлюємо термін для цього скріплення. Якщо є питання - ми готові їх розглянути. Але сьогодні ця норма конституції передбачає імперативність її виконання", - пояснив він.

"До цих моментів ми підходимо винятково юридично і вважаємо, що особисті ініціативи, а тим більше, особисті амбіції окремих чиновників не можуть бути ключовими в питаннях державної політики", - додав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: