Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича "сплавлять" шахти, що не цікавлять Ахметова?

Понеділок, 20 листопада 2006, 09:36

Міністерство вугільної промисловості вирішило приватизувати наступного року 18 підприємств галузі, балансова вартість яких складає 0,6 млрд. грн.

Підготовлений Мінвуглепромом список повинен бути погоджений у Фонді держмайна, після чого його розгляне Кабмін, пише газета "Дело".

У залежності від результатів лобіювання окремих компаній, деякі підприємства зі списку будуть викинуті.

За інформацією видання, у запропонованому Мінвуглепромом списку 11 об'єктів зараз мають статус держпідприємств. "Для того, щоб їх приватизувати, потрібно буде провести їхню корпоратизацію", - каже керівник прес-служби ФДМ Ніна Яворська.

Найбільшу цінність представляє ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська", запаси коксового вугілля на якій оцінюються в 250 млн. тонн. При цьому проектна потужність підприємства розрахована на видобуток 4 млн. тонн вугілля.

Крім неї, у приватизаційному списку ще дев'ять шахт, але усі вони знаходяться в стадії підготовки до закриття.

Що стосується позиції ФДМ з цих підприємств, то варто очікувати, що шахти, що закриваються, будуть зовсім вилучені з переліку, як це вже відбувалося у травні 2006 року.

Тоді з приватизаційного списку Мінвуглепрому фахівці ФДМ повністю видалили всі шахти, що закриваються. "Позиція ФДМ - включати в план приватизації підприємства, які можна реально продати", - пояснила Яворська.

Оцінюючи привабливість шахт, що закриваються, з погляду інвестора, голова правління ДВАТ "Донгіпрошахт" Володимир Солдатов зазначив, що вони, як правило, цікаві з погляду "куша, який можна зірвати, попрацювавши на них рік-два". "Надалі їх усе рівно доведеться закривати", - додав він.

"Хороші шахти ніхто вам не буде приватизувати. Це не на руку Ахметову, тому будуть продавати погані", - повідомило джерело у Кабміні.

Крім шахт, Міністерство пропонує приватизувати чотири невеликих заводи вугільного машинобудування і чотири центральні збагачувальні фабрики. Необхідність приватизації ЦЗФ у міністерстві пояснюють їхньою низькою ефективністю в порівнянні з аналогічними приватними.

За словами голови Мінвуглепрому Сергія Тулуба, він також не проти приватизації цілісних майнових комплексів ще дев'яти ЦЗФ, що зараз передані в оренду: "Комсомольської", "Узловської", "Михайлівської", "Стахановської", "України", "Росії", "Червоної Зірки", "Червоноградської" та "Кондратьєвської".

У ФДМ вважають, що спочатку потрібно вивчити всі договори оренди, а потім розглядати питання приватизації.

"Якщо це довгострокові договори, і при їх укладанні був цілком дотриманий закон, можливість приватизації таких об'єктів буде сумнівна", - пояснили в прес-службі Фонду держмайна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування