Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гайдук просить Європу визначитися, хто для неї Україна

Понеділок, 20 листопада 2006, 15:16

Україна готова грати за єдиними правилами енергетичного ринку Європейського Союзу після того, як такі будуть вироблені, заявляє секретар Ради національної безпеки й оборони Віталій Гайдук.

Про це він сказав у Брюсселі в ході міжнародної конференції, присвяченій енергетичній сфері, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Україна - готова. Ми порушуємо питання: якщо створюється такий ринок, скажіть, як ви бачите місце України", - заявив Гайдук в інтерв'ю українським журналістам.

Секретар РНБО нагадав, що на даний час енергетичний ринок країн-членів Євросоюзу регулюється двосторонніми угодами.

"Ситуація показала усім, що в такому форматі Європа працювати не може, і всі країни, що не є членами Євросоюзу, вони також не можуть працювати за таких умов. Питання полягає в тому, що Євросоюз хоче зробити це (енергетичну сферу) політикою Європейської комісії. Ми готові брати участь у цьому", - додав він.

Гайдук зазначив, що Україна володіє достатніми можливостями, зокрема, Київ готовий приєднатися до загального європейського ринку електроенергії.

"Ми хочемо бачити, як цей ринок буде працювати. Ми готові брати участь у газовому секторі, з огляду на те, що ми - найбільша з країн-транзитерів. Але ми хочемо зрозуміти, чи буде загальна політика, хто ми для Європи - той буфер, що між Росією і Європою, чи безпосередні учасники цього процесу", - підкреслив секретар РНБО.

Гайдук уточнив, що, говорячи про безпосереднього учасника процесу, він має на увазі не тільки обов'язок забезпечення транзиту територією України, але і забезпечення власних потреб "відповідно до балансу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування