Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарута вирішив гнати газ із Узбекистану

Понеділок, 6 листопада 2006, 11:59

"Індустріальний союз Донбасу" веде переговори з компанією "Узбекнафтогаз" про поставки в Україну 3 млрд. кубометрів природного газу.

Про це в понеділок пише газета "Дело" з посиланням на джерело в "Узбекнафтогазі".

"Мова йде про, так званий, інвестиційний газ, що передається українській стороні в рахунок оплати за продукцію і послуги по будівництву магістральних газопроводів на території республіки", - пояснило джерело.

За його інформацією, щорічний обсяг робіт, який виконується українськими компаніями у нафтогазовій галузі Узбекистану, складає більше $100 млн. Частка підприємств корпорації "ІСД" у товарообігу двох країн складає близько 75%.

Із Узбекистану природний газ транспортується газопроводами, контрольованими "Газпромом".

"Мало мати свій ресурс, важливо домовитися про його транспортування. Основне питання — як вони ("ІСД") домовляться про прокачування газу по газопроводах, контрольованих "Газпромом", — відзначило джерело в компанії "УкрГаз-Енерго", що є монопольним постачальником імпортного газу в Україну.

Керівник прес-центру "Нафтогазу" Костянтин Бородін вважає, що спочатку варто оцінити, як поставки узбецького газу "ІСД" відіб'ються на середньозваженій ціні $130 за тисячу кубометрів, що "Укргаз-энерго" поставить у 2007 році в Україну.

"Якщо це не призведе до зростання цієї ціни і буде отримана згода "Газпрому" на прокачування — вважаю, що це буде благом", — підсумував Бородін.

"Безумовно, мова йде про те, щоб поставляти газ за нижчою ціною, ніж має Україна зараз", — оцінив інформацію про плани "ІСД" Дмитро Мосієнко, редактор російського журналу Oil Market.

Він також відзначає, що, "з огляду на нинішній статус Віталія Гайдука (секретар РНБО"), тепер в українських олігархів буде привід поскаржитися на нерівні правила гри".

Корпорація "ІСД" у 2001 році придбала 39% узбецької "Узнєфтєгазстрой". У 2003 році уряд Узбекистану реорганізувало холдинг "Узбекнефтегаз", приєднавши до нього "Узнєфтєгазстрой".

Приналежні "ІСД" акції цієї компанії були конвертовані в акції "Узбекнєфтєгаза". Голова ради директорів "ІСД" Сергій Тарута входить до складу спостережної ради "Узбекнєфтєгаза".

"ІСД" підконтрольна Сергію Таруті і секретарю РНБО Віталію Гайдуку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування