Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ дали премію за порушення прав людини

П'ятниця, 8 грудня 2006, 20:55

Державний департамент із питань виконання покарань і Служба безпеки України стали лауреатами щорічної антипремії Української гельсінської спілки за серйозні порушення прав людини "Бур'ян року - 2006".

Як повідомив у п'ятницю на прес-конференції в Києві глава правління Української хельсинської спілки з прав людини Євген Захаров, Генпрокуратура України стала лауреатом у номінації "Найбільш інформаційно закритий орган влади".

За словами Захарова, антипремію в цій номінації Генпрокуратура одержала у вигляді відсутності доступу до нормативних актів прокуратури, а також через дію наказу генпрокурора, яким надається гриф обмеження доступу для службового користування, що, на його думку, суперечить Конституції і законові про інформації.

Державний департамент України з питань виконання покарань став лауреатом антипремії "Бур'ян року" за бездіяльність і відсутність належної реакції на порушення прав ув'язнених, заявив глава правління УГС.

Він відзначив, що в департаменті фактично не існує системи розгляду скарг на порушення прав ув'язнених, відсутня реакція на скарги з приводу дій співробітників держдепартаменту, а також на численні випадки спроб групових суїцидів, що мали місце в 2006 році.

Захаров повідомив, що в ході перевірки 473 скарг, отриманих департаментом у 2005 і в першому півріччі 2006 року, викладені в них факти не підтвердилися в жодному випадку.

СБУ і прокуратура стали лауреатами антипремії за депортацію на початку року 11 громадян Узбекистану, що шукали політичний притулок в Україні, пояснив глава правління.

Четвертим лауреатом антипремії стала прокуратура Алчевська Луганської області "за систематичну і найбільш показову бездіяльність у випадках порушення прав людини через багаторазову відмову проводити розслідування фактів катувань і жорстокого поводження в міліції".

Антипремія "Бур'ян року 2006" заснована УГС і присуджується установам і особам за найбільш серйозні порушення прав людини й основних свобод. Номінування відбувалося шляхом подачі заявки в оргкомітет, а рішення про присудження премії ухвалювалося конкурсною комісією, що складається з членів правління УГС.

Цього року визначення лауреатів відбулося вперше. Усього в Українську гельсінську спілку було відправлено 14 заявок.

Виконавчий директор УГС Володимир Яворський відзначив, що лауреатам буде вручений символ премії - бур'ян, а також грамота-диплом і звіт про дотримання прав людини з зазначеними порушеннями. Вони будуть відправлені у відповідне відомство кур'єрською поштою.

Яворський повідомив, що антипремія вручається не з метою приниження відомств, а для того, щоб звернути увагу відомств на існуючі в них порушення прав людини.

Захаров відзначив, що ці антипремії стосуються не конкретних персон, а всього органу в цілому.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування