Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У США думають, що Янукович поки не вбив демократію

Понеділок, 12 лютого 2007, 12:49

Політична ситуація в Україні виглядає як "жива дискусія" у рамках демократичного процесу, вважає заступник помічника державного секретаря США Девід Крамер.

"Чи була гладкою дорога після помаранчевої революції? Абсолютно ні. Демократія - масивна. Вона може бути дуже складною, але ніхто не вживає заходів, які розглядалися б як антидемократичні й антиконституційні. Звичайно, спірні кроки були зроблені, але суперечка - частина демократії…Зараз занадто рано говорити про смерть демократії в Україні", - сказав Крамер у Брюсселі.

Представник Держдепу зазначив, що, на його думку, те, що відбувається в Україні виглядає як "гарна жива дискусія".

"Жива дискусія продовжується й у більш давно зміцнілих демократіях. Дискусія корисна. Я залишаюся оптимістом. Я думаю, все повернеться на краще", - додав він.

За словами Крамера, він не був в Україні з жовтня минулого року, але щодня контактує з посольством США і стежить за ситуацією.

"Моє враження, що процес ще рухається вперед, навіть розчарування ЗМІ в політиці, що проводиться урядом або людьми з президентського офісу. Якби кожен був щасливий в Україні, я був би здивований. Я невпевнений, у якій демократії у світі кожен - щасливий, завжди є незадоволеність", - зазначив заступник помічника секретаря Держдепу США.

Американський чиновник упевнений, що "ключем" демократії є можливість для людей "виражати свої почуття вільно, без репресій".

"Це - ключ, і моє враження, що люди ще можуть робити це. Важливо, я думаю, що є певні загальні принципи, які повинні поєднувати людей, які борються за демократію. Вільні вибори, незалежна преса, незалежні інституції, вільна незалежна юридична система, парламент, що забезпечує важливі контроль і баланс, свобода висловлювання, віросповідання, зборів, - усі ці речі дуже важливі", - сказав Крамер.

Оцінюючи перспективу розвитку відносин України з НАТО, представник Держдепу зазначив, що тільки Київ "буде вирішувати своє майбутнє і свою орієнтацію".

"І якщо Україна вибере поглиблення своїх відносин з НАТО, США будуть у числі великих прихильників і підтримки", - позначив він позицію Вашингтона.

Разом з тим, Крамер також повідомив, що є розуміння того, що підтримка НАТО в Україні нині низька.

"Прем'єр-міністр і президент в Україні - обидва говорили про зобов'язання щодо інформаційної кампанії, щоб населення мало краще розуміння про те, що являє собою НАТО. Я думаю, що після гарного освітнього й інформаційного процесу населення буде в кращій позиції. Але Україна буде диктувати свою швидкість і плани в сфері відносин з НАТО", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...