Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Коаліція може пожертвувати Ющенку двох заступників і голів ОДА

П'ятниця, 2 лютого 2007, 18:10

У парламенті зареєстровані проекти змін до законів "Про Кабінет міністрів" та "Про місцеві державні адміністрації".

Як зазначається у пояснювальній записці, проекти розроблено "з метою удосконалення окремих процедур формування уряду, організації взаємодії його з президентом та місцевими державними адміністраціями, а також гармонізації низки положень закону "Про Кабмін".

"При цьому враховано, що питання про конституційну процедуру призначення прем’єр-міністра України, окремих міністрів за поданням президента України та процедуру контрасигнації розглядається Конституційним Судом України", - йдеться в пояснювальній записці.

Серед іншого зміни передбачають, що повноваження члена Кабінету міністрів припиняються Верховною Радою у разі звільнення його з посади за поданням коаліції депутатських фракцій у парламенті або прем'єр-міністра, а міністра оборони чи міністра закордонних справ - за поданням коаліції, президента або прем'єр-міністра.

Раніше міністр міг звільнятися лише за поданням прем'єр-міністра.

Також депутати пішли на часткові поступки президенту і передбачили, що кандидатури заступників міністра оборони та міністра закордонних справ призначаються після консультацій відповідного міністра з президентом.

Також змінами до закону передбачається, що у разі невиконання або неналежного виконання головою місцевої державної адміністрації покладених на нього повноважень Кабмін має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності (крім звільнення з посади) або звернутися до президента України з поданням про звільнення його з посади.

Водночас зміни не передбачають змін до процедури призначення прем’єра та міністрів оборони і закордонних справ, проти чого виступав президент.

Стаття про відносини Кабміну з президентом доповнені пунктами, які передбачають, що Кабмін на своїх засіданнях розглядає звернення президента та приймає рішення щодо них, щоквартально інформує президента про свою діяльність, а також про найважливіші рішення та дії.

У засіданнях Кабінету міністрів може брати участь президент або уповноважена ним особа, а особи, уповноважені президентом, можуть брати участь у засіданнях урядових комітетів з правом дорадчого голосу.

Законом про "Про місцеві державні адміністрації" передбачає, що перший заступник голови облдержадміністрації призначається на посаду головою ОДА за згодою прем'єр-міністра.

Заступники голови облдержадміністрації призначаються на посаду головою ОДА за погодженням з відповідним віце-прем'єром.

Перші заступники та заступники голів районних державних адміністрацій призначаються на посади головами районних державних адміністрацій за погодженням з відповідними заступниками голів обласних державних адміністрацій, йдеться в проекті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування