Мороз і Бокий хочуть заробляти не менше 10 гривень за годину

Понеділок, 5 лютого 2007, 15:55

Голова Верховної Ради Олександр Мороз і лідер фракції Соцпартії в парламенті Іван Бокий пропонують Раді встановити мінімальну заробітну плату за просту некваліфіковану працю на рівні не менше 10 гривень/година.

Про це сказано в законопроекті №3058 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з зарплати щодо підвищення життєвого рівня працюючого населення", зареєстрованому в парламенті 1 лютого, повідомляють Українські новини.

Мороз і Бокий також пропонують Раді встановити мінімальну погодинну зарплату за кваліфіковану працю на рівні не менше 25 гривень/година (при зайнятості 170-180 годин за місяць).

Автори законопроекту пропонують установити, що розмір мінімальної погодинної зарплати встановлюється Верховною Радою не рідше одного разу за рік за поданням Кабінету міністрів у законі про держбюджет на наступний рік.

Частку зарплати в структурі собівартості продукції, виробленої яким-небудь підприємством, Мороз і Бокий пропонують установити на рівні не менше 25%.

Відповідні зміни автори законопроекту пропонують внести до закону "Про оплату праці", а також до Кодексу законів про працю.

Водночас, депутат фракції Партії регіонів Василь Хара, який очолює комітет з питань соціальної політики та праці, заявив "Німецькій хвилі", що коаліція підтримає законопроект лише після його серйозного економічного обґрунтування.

За його словами, реалізація ініціативи соціалістів щорічно потребуватиме з держбюджету понад 6 мільярдів гривень і можлива лише за умови зростання ВВП до 9%.

"Для підприємств промисловості можуть бути фінансові можливості, щоб виконати ці умови. А вже у бюджетних галузях виникнуть проблеми. Питання в тому, чи здатна економіка України вийти на такі високі стандарти", - зазначив Хара.

Як відомо, на засіданні 13 грудня 2006 Кабмін затвердив законопроект "Про внесення змін до Кодексу законів про працю в Україні й до закону України "Про оплату праці" щодо встановлення мінімальної погодинної зарплати.

В урядовому законопроекті не встановлюється конкретний розмір мінімальної погодинної зарплати, а пропонується встановити базові принципи формування погодинної зарплати.

У держбюджеті-2007 установлено помісячний рівень мінімальної зарплати 400 гривень із 1 січня, 420 гривень - з 1 липня й 450 гривень - з 1 грудня.

Після прийняття держбюджету-2007 парламент доручив уряду розробити підвищення мінімальної зарплати до 420 гривень із 1 травня, 430 гривень із 1 серпня й 460 гривень із 1 грудня 2007.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування