Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Закон Тимошенко не зможе вижити Rosukrenergo з ринку

Середа, 7 лютого 2007, 09:25

Ухвалений закон про заборону приватизації майна "Нафтогазу" не вплине на діяльність Rosukrenergo і "Укргазенерго".

Таку думку висловили в коментарі російським "Ведомостям" українські політики й експерти.

Видання відзначає, що в ухваленому у вівторок законі новим є заборона на створення СП за участю НАК "Нафтогаз України".

"Саме СП "Нафтогаза" і Rosukrenergo — "Укргазенерго" — відповідно до російсько-українських домовленостей здійснює торгівлю імпортним газом на українському ринку. За словами розроблювача законопроекту депутата Ольги Боднар (фракція БЮТ), його автори виходили з того, що він не буде мати зворотної сили", - пише видання.

Закон мав своєю метою остаточне закріплення держвласності на всю газо-транспортну інфраструктуру, щоб ні в кого не виникало спокуси якщо не приватизувати її, то передати в управління, говорить Боднар.

У самому Rosukrenergo упевнені, що заборона не буде реалізована.

"Прийняття закону не впливає на роботу Rosukrenergo і "Укргазенерго", — заявив "Ведомостям" прес-секретар Rosukrenergo Андрій Кнутов.

"Нафтогаз" не вносив ніякої власності в "Укргазенерго", українська частка внесена грішми", — пояснює джерело, близьке до СП. Довести, що майно "Нафтогазу" дійсно було задіяне при створенні СП, важко, а тому закон не дає достатніх підстав для ліквідації "Укргазенерго", погоджується Ільдар Газізуллін з українського Міжнародного центру перспективних досліджень.

Крім того, відповідно до українського законодавства зворотну силу може мати тільки закон, який поліпшує умови господарської діяльності суб'єктів, на яких він поширюється, і тільки при наявності прямої вказівки на "зворотну силу", говорить партнер української юридичної компанії "Магістр і партнери" Олексій Рєзников.

Правда, конституція дозволяє робити винятки з цього правила через обставини особливої важливості, що наприклад торкаються державної безпеки, додає він.

Депутати, що підтримали законопроект, від правлячої коаліції "Партії регіонів", Компартії України і Соцпартії упевнені, що закон не відіб'ється на діяльності Rosukrenergo і "Укргазенерго".

Лідер комуністів Петро Симоненко заявив "Ведомостям", що фракції більшості не були інформовані про те, що новий закон має яке-небудь відношення до Rosukrenergo.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування