Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СЕНАТ США ВИРІШИВ ДОПОМОГТИ УКРАЇНІ ВСТУПИТИ ДО НАТО

Середа, 7 лютого 2007, 20:01

Група з 14-ти американських сенаторів внесла до сенату США законопроект про необхідність вступу до НАТО Грузії й України і про фінансову підтримку цих країн для підготовки до вступу в Північноатлантичний альянс.

Як повідомили РИА Новости в секретаріаті палати, співавторами документу виступили голова сенатського комітету з закордонних справ і кандидат у президенти США сенатор-демократ Джозеф Байден, сенатори-республіканці Ричард Лугар, Чак Хейгел, Джон Маккейн, Норм Коулман та інші.

У заяві, що супроводжує внесення законопроекту, сенатор Лугар повідомив, що США підтримують вступ до НАТО таких нових членів як Албанія, Хорватія, Македонія, а також Грузія й Україна, для чого внесений законопроект передбачає виділення коштів "для надання їм сприяння в сфері безпеки в 2008 фінансовому році".

"Кожна з цих країн ясно заявила про своє прагнення вступити до НАТО і наполегливо працює над тим, щоб відповідати конкретним вимогам по членству", - заявив Лугар, висловивши співчуття в зв'язку з тим, що для України і Грузії НАТО досі ще не схвалила "план дій щодо членства", який вже існує для Албанії, Хорватії і Македонії.

"Грузія є молодою демократією, що домоглася величезного прогресу з часу "революції троянд". Вона знаходиться в критично важливій геостратегічній точці, і по її території проходить велика ділянка нафтопроводу Баку-Тбіліси-Джейхан, по якому на Захід перекачуються важливі енергетичні ресурси з Азербайджану, а в майбутньому і з Казахстану", - повідомив сенатор.

"Грузія протистоїть тискові з боку республік, які відкололися, підтриманих Москвою. У минулому прикордонні суперечки були названі як причини, через які країну можуть не запросити до НАТО, але в даному випадку дії Росії, а не Грузії заважають прагненню Тбілісі вступити до НАТО", - сказав Лугар.

Нагадавши про нещодавній вступ до НАТО семи країн, включаючи Латвію, Литву й Естонію, Лугар заявив, що "для США знову прийшов час виявити лідерство і закликати союзників прийняти нових членів, запропонувавши вчасно вступити до НАТО Албанії, Хорватії, Грузії, Македонії й Україні".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування