Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороза просять не брати на себе більше, ніж можна

Понеділок, 2 квітня 2007, 18:26

Політична партія "Народний союз "Наша Україна" закликає голову Верховної Ради Олександра Мороза не перевищувати в своїх висловлюваннях надані йому повноваження.

Так у юридичному департаменті "Нашої України" прокоментували слова спікера щодо "неконституційного характеру втручання інституту президента у діяльність Верховної Ради", "конституційності діяльності ВР", "неконституційності позиції президента щодо неконституційності формування коаліції".

За словами заступника керівника юридичного управління Олега Діденка, відповідно до Конституції єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є Конституційний Суд.

Тільки Конституційний Суд уповноважений вирішувати питання про відповідність законів та інших правових актів (в тому числі – указів президента) Конституції і давати офіційне тлумачення Конституції та законів.

Будь-які посадові особи, навіть якщо це голова Верховної Ради, подібними повноваженнями не наділені. Тому вищеназвані оцінки Мороза явно виходять за межі його повноважень, повідомляє прес-служба блоку.

Необґрунтованими є також і посилання спікера на регламент Верховної Ради, який містить норму, згідно з якою індивідуально позафракційні народні депутати можуть входити або до коаліції, або до опозиції – на основі індивідуальних заяв.

Регламент Верховної Ради прийнятий постановою ВР, тобто не має навіть статусу закону. Хіба можуть його норми підміняти собою чи скасовувати положення Основного Закону, норми якого є нормами найвищої юридичної сили – питають у юрдепартаменті.

З огляду на це, Мороза закликають не підміняти собою Конституційний Суд і тим самим не закликати до виконання Конституції в антиконституційний спосіб.

Натомість укази президента, видані на підставі та в межах його конституційних повноважень, підлягають безумовному виконанню на всій території України всіма органами та посадовими особами.

Якщо ж голова Верховної Ради, як і будь-хто інший вважатиме, що указ президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради суперечить Конституції, він може ініціювати процедуру визнання його неконституційним в порядку, визначеному законодавством.

"При цьому, важливо відзначити, що ні в Конституції, ні в будь-якому іншому акті законодавства не передбачено, що внесення до Конституційного Суду подання про невідповідність певного акту Конституції зупиняє дію такого акту", - повідомляє прес-служба.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування