Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Забужко, Курков і К° підтримують дострокові вибори

П'ятниця, 27 квітня 2007, 17:06

Лідери громадської думки та провідні експерти вважають, що виходом із кризи, яка склалася в країні, має стати проведення дострокових парламентських виборів.

Відповідну заяву зборів громадськості "Як долати політичну кризу" підписали Оксана Забужко, Андрій Курков, Мирослав Попович та інші провідні діячі.

Автори вважають, що "будь-яке рішення КС не дозволить подолати політичну кризу, а тому оптимальним шляхом її розв'язання є обов'язковий політико-правовий компроміс, який включатиме згоду всіх політичних сил щодо необхідності проведення дострокових парламентських виборів".

Для уникнення перетворення існуючої кризи на перманентну, "достроковим парламентським виборам повинно передувати налагодження ефективного діалогу між усіма учасниками конфлікту".

Крім того потрібно відновити "повноцінне функціонування Верховної Ради з метою прийняття законів, необхідних для досягнення компромісу та проведення легітимних виборів".

Також автори вважають важливим відмовитись "від радикальних закликів та заходів, які загострюють ситуацію, а також відмовитися від втягування громадян у вуличні протистояння".

Підписанти відзначають необхідність "припинення політичних спекуляцій навколо питань, які розколюють суспільство та руйнують цілісність держави".

Крім того автори звертають увагу на "зважену та відповідальну перед суспільством позицію ЗМІ, які не мають бути інструментом політичної пропаганди, штучного нагнітання протистояння між громадянами".

На переконання підписантів, для забезпечення легітимності дострокових виборів необхідно внести зміни до закону про вибори народних депутатів, у якому передбачити проведення виборів на пропорційній основі, запровадивши регіональні відкриті списки.

Також вони пропонують відмовитись від підвищення прохідного бар'єру і створити умови для реалізації права громадян на усвідомлений вибір своїх представників у парламенті.

Крім того автори відзначають необхідність законодавчо гарантувати забезпечення прав опозиції, а також розмежувати сфери відповідальності між президентом та урядом, для чого потрібні оновлений закон про Кабінет міністрів і закон про президента.

Заяву підписали Віль Багіров, Євген Бистрицький, Ігор Бурковський, Олекса Гайворонський, Олександр Дергачов, Оксана Забужко, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Ігор Когут, Микола Козюбра, Ігор Коліушко, Станіслав Кульчицький та Андрій Курков.

Також свої підписи поставили Ілько Кучерів, Володимир Мостовий, Володимир Нудельман, Олександр Пасхавер, Ігор Попов, Мирослав Попович, Анатолій Рачок, Валерій Чалий, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Наталія Яковенко та Ярослав Яцків.

Повну версію заяви можна знайти тут

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: