Ющенко спитає в Януковича, як він виконує його указ

Вівторок, 3 квітня 2007, 14:10

Президент Віктор Ющенко зустрівся з послами країн великої вісімки і представником Єврокомісії та виклав їм план дії для забезпечення виконання свого указу про розпуск парламенту.

Про це журналістам повідомив заступник голови секретаріату президента Олександр Чалий.

За його словами, згідно з планом дій, президент проводитиме політичні консультації з урядом, зокрема, з прем’єром Віктором Януковичем, під час яких "має бути знайдено порозуміння, щоб досягти політичних домовленостей, як виконувати указ президента і проводити дострокові вибори".

Також, за словами Чалого, президент має намір звернутися до народу України і громадських та політичних сил, щоб "вони зберігали спокій і через діалог знайшли порозуміння щодо проведення чесних і вільних виборів".

За словами Чалого, президент також заявив, що гарантує проведення вільних демократичних виборів і направив запрошення до представників країн великої вісімки взяти участь у їх моніторингу.

Чалий також повідомив, що президент має намір найближчим часом провести телефонну розмову з головним секретарем Ради Європи Тері Девісом і керівником ПАРЄ, в яких має намір довести до їхнього відома мотиви свого рішення, а також обговорити ситуацію, яка склалася в Україні.

Він також підкреслив, що те, що відбувається, не є суперечностями між Ющенком і прем’єром Віктором Януковичем, "а це результат відносин між парламентською більшістю і опозицією".

"Опозиція була поставлена в такі умови, що було припинене її реальне існування", - сказав Чалий.

За його словами, щоб захистити інститут опозиції, "без якої неможливий розвиток демократії", Ющенко ухвалив таке рішення.

На питання, чи висловлювали представники якихось країн пропозиції про своє посередництво у конфлікті між президентом і Верховною Радою, Чалий зазначив:

"Ми отримали сигнал, що вони вважають ситуацію виключно внутрішньою справою України і не висловлювали намірів посередництва".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування