Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ заявляє, що втручання Росії загрожує Україні

Понеділок, 11 червня 2007, 10:32

Виконувач обов'язки голови СБУ Валентин Наливайченко заявляє, що політичне втручання Росії і недостатня прозорість у сфері постачань енергоносіїв являють собою загрозу для України в нинішній період.

Про це він заявив в інтерв'ю іноземній пресі минулого тижня, повідомляє "Inopressa.ru"

"Наша країна молода. Для будь-якої країни небезпечно, коли у внутрішню політику втручаються закордонні сили", - сказав Наливайченко.

Так, зокрема, згадавши недавні антинатівські демонстрації у Криму, Наливайченко зазначив, що "внутрішньополітичних причин для настільки негативних і активних антинатівських" протестів не було.

За його словами, у Криму використовувалися "небезпечні" гасла і "помилкова інформація" начебто тверджень, що в Україні будуть розміщені війська НАТО.

"Це абсолютно суперечить національним інтересам України. Використовуючи якусь так звану проросійську організацію в Криму, політики – в основному наші, місцеві – заробляють собі популярність шляхом експлуатації цієї проблеми", - сказав Наливайченко.

Перераховуючи інші небезпеки, він згадав про корупцію, слабкості інститутів і відсутність співробітництва в розслідуванні масштабних кримінальних справ.

"Я вважаю, що незалежність і державність України варто захищати від будь-яких потрясінь, як внутрішніх, так і зовнішніх", - підкреслив Наливайченко.

На його думку, шлях до безпеки лежить через реформи усередині країни і розширення співробітництва із іноземними службами безпеки, у тому числі США, країн Євросоюзу, Ізраїлю, Росії та інших сусідніх держав.

Говорячи про енергетичну безпеку, Наливайченко зазначив, що її ключовим стимулом є ріст прозорості.

В.о. голови СБУ також пообіцяв, що цього літа Росія й Україна поширять більш чітку інформацію про угоди по природному газу, головну роль у яких відіграє "РосУкрЕнерго".

"Україна і Росія повинні зробити цю ситуацію більш прозорою – які реальні ціни і які реальні фінансові джерела, які грошові потоки, чи великий ризик "брудних грошей" і відмивання грошей. Ключ у тому, щоб знати істинну ситуацію, істинних дійових осіб, істинні умови угоди", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування