Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарасюк і Костенко залишилися при партіях і не збираються зливати їх у НУ-НС

Понеділок, 9 липня 2007, 11:14

Лідери Народного руху України й Української народної партії Борис Тарасюк і Юрій Костенко домоглися відтермінування в рішенні питання своєї відставки.

У суботу їм вдалося переконати своїх соратників підтримати два взаємовиключних документи про умови входження НРУ й УНП у мегаблок, що були підписані Тарасюком і Костенком 7 червня і 5 липня, пише "Комерсант-Україна".

Ця тактика дозволить уберегти НРУ й УНП від злиття з "Нашою Україною", однак загрожує виключенням представників цих партій з виборчого списку мегаблоку, зазначає видання, оскільки злиття називалося обов'язковою умовою участі в блоці.

Участь партій у дострокових парламентських виборах у складі блоку "Наша Україна-Народна самооборона", куди вони ввійшли на умовах розпуску і злиття в єдину партію, було головним питанням порядку денного закритих засідань політрад НРУ й УНП у суботу в Києві.

Супротивники ліквідації партій у відповідь на підписання відповідної декларації планували розглянути питання про висловлення недовіри своїм лідерам і розірвання досягнутих ними домовленостей.

Охорона офісу НРУ, де об 11 годині почалося засідання політради, відмовилася пускати журналістів далі порогу. "Зараз не можна, там дуже гаряче", - сказав один із охоронців, і закрив двері, коли з 2 поверху донеслися обурені вигуки.

У той же час, через закриті двер залу засідання політради УНП було чутно, що більшість виступальників не надали серйозного значення декларації від 5 липня.

"Головне, що ми будемо представлені в парламенті майбутнього скликання, а про розпуск нашої партії поки взагалі мова не йде", - заявив один із тих, хто виступав.

"Що стосується об'єднання, особисто я вважаю, що з цієї витівки навряд чи щось вийде",– сказав після наради глава київської облорганізації УНП Євген Жовтяк.

Після 4 годин обговорення було вирішено рекомендувати з'їзду УНП 2 серпня доручити Юрію Костенку підписати угоду про входження в мегаблок на своїх умовах.

У його перелік, зокрема, входять: необхідність виключити вимоги про обов'язкове злиття суб'єктів блоку в одну партію, включити в програму блоку положення про інтеграцію в НАТО і визнання воїнів ОУН-УПА ветеранами Другої світової війни.

У свою чергу, Тарасюк після засідання НРУ заявив: "Скандалу не вийшло. Шум, що з подачі зовнішніх сил був піднятий деякими обласними організаціями, виявився мильним міхуром. Автори різного роду фантастичних проектів рішень (про відставку лідера НРУ) у ході засідання навіть відмовилися ставити їх на голосування".

У результаті, за словами Тарасюка, політрада схвалила декларацію про об'єднання демсил від 5 липня і доручила йому підписати угоду про створення виборчого блоку на основі принципів, затверджених у проекті угоди від 7 червня, яка не вимагає від сторін злиття в одну партію, а лише допускає таку можливість.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування