Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рудьковський готує авіамонополію

П'ятниця, 3 серпня 2007, 11:22

Міністерство транспорту і секретаріат президента готують проект створення альянсу найбільших українських авіакомпаній – "Аеросвіту", "Міжнародних авіаліній України" і "Донбасаеро".

Про це в четвер оголосили міністр транспорту Микола Рудьковський і заступник голови секретаріату президента, екс-міністр транспорту Віктор Бондар, повідомляє "Комерсант-Україна".

Рудьковський пояснив необхідність створення альянсу тим, що українські авіаперевізники повинні підсилити свої позиції на ринку до підписання Україною угоди "Про відкрите небо", що відкриє доступ на український ринок європейським авіакомпаніям.

"Інакше українські авіаперевізники не зможуть конкурувати з європейськими авіакомпаніями", - заявив він.

У свою чергу, Бондар пояснив, що об'єднання потрібно почати з компаній, де уряд на правах акціонера зможе ініціювати створення альянсу, тобто з найбільшої в Україні авіакомпанії "Аеросвіту" (державі належить 22,4% акцій), і другої за обсягом – "МАУ" (61,6% акцій).

"Після цього до процесу консолідації можуть бути залучені й приватні авіакомпанії", - додав Бондар.

При створенні альянсу в нього автоматично ввійде четвертий за пасажиропотоком і найбільший внутрішній перевізник "Донбасаеро", 74,99% якого зараз купує "Аеросвіт", а інші 25,1% контролюється облрадою Донецька.

Таким чином, відзначає видання, на українському ринку буде створена фактично монопольна структура: обсяг пасажиропотоку українських перевізників торік склав 4,4 млн. пасажирів, із них на "Аеросвіт", МАУ і "Донбасаеро" припало 3,1 млн.

Бондар упевнений, що уряд зуміє переконати в необхідності об'єднання всі 3 авіакомпанії, у тому числі і МАУ, у якій 22,5% акцій володіє компанія UIAB – "дочка" Austrian Airlines, що не зацікавлені у створенні серйозного конкурента на українському ринку.

"Ми розглядаємо можливість запропонувати Austrian Airlines викупити частину державної частки в МАУ, таким чином, що австрійському перевізнику дістанеться контрольний пакет компанії", - пояснив Бондар. В обмін на це австрійська компанія може дати згоду на входження МАУ в альянс, вважає екс-міністр транспорту.

У МАУ не виключають можливості створення альянсу чи об'єднання з компанією "Аеросвіт", хоча раніше переговори компаній про це ні до чого не призвели. Правда, президент МАУ Юрій Мірошников вважає більш вигідним варіантом вступ авіакомпанії у великий міжнародний альянс, наприклад Sky Team або Star Alliance.

У "Аеросвіті" повідомили, що поки не розглядали можливості створення альянсу з МАУ. "Але у випадку якщо МАУ запропонує компанії оптимальний варіант об'єднання, "Аеросвіт" буде готовий його розглянути", - сказав прес-секретар "Аеросвіту" Сергій Куций.

Між тим експерти вважають, що об'єднання українських авіаперевізників в альянс зрештою закінчиться юридичним злиттям компаній на чолі з "Аеросвітом".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування