Соціологи наполегливо проводять у парламент Литвина

Середа, 12 вересня 2007, 13:39

У парламент можуть потрапити 5 політичних сил: Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко, блок "Наша Україна - Народна самооборона", Блок Володимира Литвина і Комуністична партія.

Такі результати були отримані в результаті соцопитування, проведеного Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яреми разом з Центром "Соціальний моніторинг" серед 2 тис. українців у всіх регіонах країни з 6 по 9 вересня. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Як повідомила глава правління Українського інституту соціальних досліджень ім.А.Яреми Ольга Балакірєва, презентуючи результати дослідження в агентстві "Інтерфакс-Україна" у середу в Києві, серед усіх респондентів Партія регіонів набрала 29,3%, БЮТ - 22%, НУ-НС - 13,3%, Блок Литвина - 3,2%, КПУ - 3%.

Крім того, 2% набрала СПУ і по 0,9% - Прогресивно-соціалістична партія і Комуністична партія (обновлена). За решту партій і блоків віддали свої голоси 3.9% респондентів, проти усіх проголосували 5,3%, не визначилися з вибором або не бажають брати участь в голосуванні - 16,2%.

Серед тих, хто має намір прийти на виборчі дільниці Партія регіонів одержала 36,1% голосів респондентів, БЮТ - 26,5%, НУ-НС - 16,5%, Блок Литвина - 3.8%, КПУ - 3,5%, СПУ - 2,3%, КПУ(о) - 1%, ПСПУ - 1%, решта партій - 5%, проти усіх - 4,3%.

За словами Балакірєвої, причиною високого результату КПУ(о) міг стати перший номер у виборчому бюлетені, який вона одержала відповідно до жеребкування, тому що аркуші опитування були побудовані за цим зразком.

Досліджуючи стабільність електорату, соціологи виявили, що 57% респондентів упевнені у своєму виборі і не мають наміру його змінювати, 28% - упевнені в цілому, але можуть і передумати, 3% - не упевнені у своєму виборі і майже напевно його змінять, 12% - вагалися з відповіддю.

При цьому найбільш стійкий електорат - у Партії регіонів і в КПУ.

Серед причин, які уже вплинули або можуть уплинути на вибір, 44% респондентів назвали програму партії, 32% - особистість лідера політичної сили, 7% - думку родичів, друзів і знайомих, 1% - думку місцевих керівників, роботодавців. Інші причини вказали 6% респондентів, вагалися з відповіддю - 10%.

Найбільше з усіх орієнтуються на програму прихильники КПУ (70%) і НС-НУ (61%).

Серед прихильників Партії регіонів тих, на кого вплинула програма партії, - 48%, серед прихильників БЮТ - 36%, блоку Литвина - 35%.

На особистість лідера більше усіх орієнтуються прихильники блоку Литвина (48%) і БЮТ (47%). Для Партії регіонів цей показник склав 31%, НС-НУ і КПУ - по 26%.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування