Політиків попереджають не чіпати Конституцію – бо надірвуться

Понеділок, 3 вересня 2007, 14:17

Нова Конституція має бути ухвалена Конституційною Асамблеєю після широкого громадського обговорення і введена в дію рішенням всеукраїнського референдуму прямої дії.

Така позиція з приводу конституційної реформи викладена в заяві громадських організацій, громадських діячів, ЗМІ та журналістів.

Вони наголошують, що "саме громадяни України мають бути дійовими особами конституційного процесу, оскільки йдеться про фактичне заснування ними власної держави".

"Громадяни, як засновники держави, мають виробити правила власної самоорганізації, організації системи управління та умови найму й функціонування менеджерів – політиків", - йдеться у заяві.

На переконання підписантів, "новообрана Верховна Рада VI-го скликання має ухвалити лише ті зміни до Конституції, що передбачатимуть скликання установчих зборів – Конституційної Асамблеї для прийняття нової Конституції".

"Делегати Конституційної Асамблеї мають бути обрані лише громадянами України і не будуть мати права обиратися до будь-яких органів державної влади протягом наступних 10 років", - зазначається в документі.

"Вони і ухвалять Основний закон не для себе чи своїх партій, а в інтересах загального блага суспільства й громадян. Після цього необхідно провести почергово вибори місцевих та центральних органів влади", - вважають громадські організації, діячі, ЗМІ та журналісти.

Вони називають маніпуляцією "будь-які спроби нав'язати суспільству штучну партійно-коаліційну Конституцію рішенням парламенту, провести дорадчо-опитувальний, зі спірними питаннями, референдум або винести на всенародне голосування текст, розроблений виключно юристами-конституціалістами".

"Це означатиме неефективність Конституції через невизнання її частиною суспільства та її тимчасовість, оскільки для руху країни вперед усе одно доведеться повертатися до відправної точки", - наголошується в заяві.

"Ухвалення нової Конституції не може бути справою лише якоїсь однієї партії чи тих людей, для кого політика є професією або сферою занять", - наголошують підписанти і додають: "Конституція – це занадто серйозно, щоб довіряти її політикам!".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: