Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пінчук почав "трубне" розслідування

Вівторок, 4 вересня 2007, 09:29

За скаргою підприємств групи "Інтерпайп" Віктора Пінчука Україна почала антидемпінгове розслідування щодо імпорту сталевих безшовних обсадних і насосно-компресорних труб незалежно від країни походження.

Незважаючи на цю умову, експерти вбачають у розслідуванні відповідну міру, спрямовану проти планів Росії максимально скоротити імпорт українських труб, пише газета "Комерсант-Україна".

Антидемпінгове розслідування було почато за скаргою підконтрольних Пінчуку Нижньодніпровського трубопрокатного заводу і Нікопольського заводу безшовних труб.

За даними ініціаторів розслідування, у 2006 році обсяг імпорту труб у порівнянні з 2003 роком збільшився в 2,3 рази. При цьому велика частина труб з Росії та Китаю продається на 20-25% дешевше, ніж продукція українських заводів.

"Китайський уряд підтримує своїх виробників – вони мають великі фінансові преференції і, відповідно, пропонують низькі ціни на свою продукцію, а це чистої води демпінг", - вважає директор з корпоративних питань трубної компанії "Інтерпайп" Олександр Харченко.

Голова представництва компанії China Pipe & Steel Trading Ltd Рустам Алієв упевнений, що звинувачення українських виробників у демпінгу необґрунтовані.

"Насправді китайські постачальники просто ставлять набагато меншу націнку, і їхня рентабельність не перевищує 3%, тоді як українські виробники мають рентабельність 5-7%", - каже Алієв.

Отримати коментарі в російських виробників труб виданню не вдалося.

Учасники ринку пов'язують скаргу "Інтерпайпу" з бажанням витиснути імпортну продукцію напередодні прогнозованого росту споживання нафтогазових труб на Україні.

"У зв'язку з початою "Нафтогазом" розробкою родовищ на Чорному морі, а також активними роботами компанії Shell у Дніпровсько-Донецькому нафтогазовому басейні споживання труб у найближчі рік-два виросте на 150-200 тис. т.", - зазначає директор трейдингової компанії "Металургійна торговельна група" (продає до 5 тис. т українських труб у рік) Ігор Малик.

"Зрозуміло, що в "Інтерпайпу" є бажання забезпечити собі вільний ринок", - додає він.

На думку гендиректора об'єднання "Укртрубопром" Леоніда Ксаверчука, рішення почати розслідування не в останню чергу було прийнято як відповідна міра на російські погрози витиснути з ринку українську трубну продукцію.

Як відомо, у липні ВАТ "Газпром" поставило перед російськими трубниками завдання довести виробництво труб до 6 млн. т. у рік, що цілком покриє його потреби вже до 2010 року і зупинить імпорт труб з України.

Україна споживає до 300 тис. т. труб на рік, при цьому близько 85 тис. т імпортуються в основному з Китаю (27%), Росії (18%), Німеччини й Італії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:19
Тім Кук розповів, що Apple Vision Pro купила половина компаній зі списку Fortune 100
18:12
У квітні окупанти 444 рази скидали на ЗСУ боєприпаси з хімічними речовинами
17:46
Яку психосоціальну допомогу українці можуть отримати безкоштовно? Перелік послуг від МОЗ
17:46
ОП: Переговорну позицію після мирного саміту в червні передадуть Росії
17:41
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори
17:12
Дефіцит електрики збережеться й у 2025 році: НБУ спрогнозував, скільки коштуватиме імпорт
16:52
Очільник МЗС Британії проти того, щоб "солдати НАТО вбивали російських військових"
16:43
Після тренінгу з такмеду опинився в епіцентрі обстрілу: як поранений одесит допомагав постраждалим
16:30
Google оголошує про другий етап Фонду підтримки українських стартапів на $10 мільйонів
16:27
РосЗМІ: В Україні ліквідували російського спецназівця, який вбивав мирних ще у Чечні
Усі новини...
Реклама: