Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вірус дострокових виборів пішов на схід

Понеділок, 22 жовтня 2007, 12:50

Президент Киргизії Курманбек Бакієв розпустив Жогорку Кенеша - парламент Киргизії – і призначив дострокові вибори на вересень-жовтень 2007.

Про це Бакієв заявив у своєму зверненні, що транслював Перший національний канал Киргизії, повідомляє Фергана.Ру.

"Позиція Жогорку Кенеша прямо вела до руйнації самої правової системи держави. Виникли нездоланне протиріччя, криза між двома галузями влади. У такій ситуації діюча Конституція зобов'язує мене прийняти рішення про розпуск Жогорку Кенеша. І я це зробив", - заявив Бакієв.

"Протягом усього терміну роботи Жогорку Кенеша четвертого скликання моя позиція була в тому, щоб направити неспокійну політичну енергію цього парламенту у творче русло. Я неодноразово просив депутатів перенести акценти з політичної боротьби на створення гарної законодавчої бази для розвитку країни", - сказав Бакієв.

"Однак найчастіше Жогорку Кенеш вибирав інші пріоритети, вважаючи для себе більш важливою боротьбу за розширення власних повноважень. Втручання в роботу інших галузей влади отримало масовий і часом неприпустимий характер", - додав він.

Бакієв зазначив, що "парламент став багато в чому дублювати виконавчу владу, намагаючись впливати не тільки на передбачені Конституцією кадрові призначення, але і на оперативні рішення уряду, міністерств і відомств".

Президент заявив, що, зневажаючи державними інтересами, "депутати відкрито лобіювали інтереси власного бізнесу або бізнесу своїх родичів".

Бакієв запевнив слухачів, що ніяких надзвичайних заходів у зв'язку з розпуском Жогорку Кенеша не буде.

"Президент, уряд, судова влада працюють у звичайному режимі. Кожний буде спокійно займатися своєю справою. І давайте готуватися до нових виборів у Жогорку Кенеш. Попереду у нас ясний шлях", - сказав він.

Рішення про розпуск парламенту було прийнято в зв'язку з "нездоланними протиріччями між парламентом і Конституційним судом".

КС Киргизії прийняв рішення про неконституційність закону про регламент киргизького парламенту, що спричинило скасування дії законів про нову редакцію Конституції, прийнятих Жогорку Кенешем у листопаді і грудні 2006 року.

Раніше дострокові вибори в парламент пройшли в Україні і Польщі.

На межі проведення дострокових парламентських виборів також була й Великобританія, однак її прем'єр Гордон Браун відмовився від цієї ідеї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування