Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці й албанці більше за всіх у світі не люблять платити за музику

Середа, 31 жовтня 2007, 09:33

Лише 7% українських компаній виплачують гонорари авторам за використання їхніх музичних творів у комерційних цілях.

Про це пише "Дело" з посиланням на директора Державного підприємства "Українське агентство авторських і суміжних прав Леоніда Пашковського.

За його словами, насамперед, не виплачують гроші телеканали, які у всіх цивілізованих країнах дають 40-50% коштів, що надходять за використання авторських прав.

Більше того, в Україні не платить навіть державна телерадіокомпанія, посилаючись на те, що гроші на такі витрати не закладені в бюджеті.

"Мені було соромно чути від представника Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІС), що в Європі є тільки дві країни, які підписали всі документи щодо захисту авторських прав і чиї державні телекомпанії не платять авторам — це Україна й Албанія", — сказав Пашковський.

Водночас телеканал "Інтер" найближчим часом має намір укласти договір про оплату авторських прав на музичні твори.

"Днями має бути сформований бюджет "Інтера" на наступний рік, і відразу після цього ми домовилися про те, що приступаємо до підписання договору", — сказав Пашковський.

За його даними, сума, яку телеканал буде перераховувати для авторів, поки ще обговорюється сторонами.

Але, як відзначають джерела газети, знайомі з ходом переговорів, відрахування можуть скласти 2% від чистого прибутку "Інтера".

За даними міжнародної аудиторської компанії Ernst & Young, у 2006 році чистий прибуток "Інтера" склала 123,3 мільйони гривень (24,41 мільйони доларів).

Гроші, які перераховуються до агентства телевізійним каналом, будуть розподілятися між авторами, чиї твори пролунали в ефірі каналу, включаючи кліпи, заставки програм і рекламу, у яких використовувалася музика.

У свою чергу, юрист "Нового каналу" Катерина Мороз розповіла, що коли канал збирається що-небудь використовувати, то шукає правовласника й укладає договір з ним.

Відсутність договору з УААСП юрист пояснила тим, що "організації платити нема за що".

Водночас представник юридичної служби телеканалу "1+1" Тетяна Смирнова розповіла, що поки договори з організацією колективного управління канал не укладав.

Вона зазначила, що консультації про укладання таких угод ведуться постійно. Юрист пояснила складність підписання договорів великою кількістю організацій колективного управління в країні і не зовсім адекватними умовами, які вони пропонують.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування