Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи радять БЮТ і НУНС пригріти Януковича

П'ятниця, 5 жовтня 2007, 22:16

Українські політологи прогнозують, що якщо потенційні учасники коаліції - блок "Наша Україна - Народна самооборона" і Блок Юлії Тимошенко не підуть у ході переговорного процесу на поступки Партії регіонів, Україну чекають нові вибори і політична нестабільність.

"На жаль, у нас корпоративна демократія диктує правила гри, і перемога однієї зі сторін може стати детонатором нової кризи", - сказав директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю ввечері.

"Я сьогодні допускаю можливість того, що Партія регіонів у випадку не досягнення компромісів, у випадку егоїстичної політики БЮТ і "Нашої України" може піти на різкі кроки. Тим більше що є серйозні претензії до ходу голосування, до порушення права виборців, про що заявляють "регіонали", - сказав Єрмолаєв.

За словами політолога, "є реальна загроза переростання переговорного процесу в нову парламентську кризу з можливим розпадом парламенту і наступних нових перевиборів, що можуть бути ризиковими для всіх учасників, у тому числі і для президента".

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов прогнозує, що у випадку неучасті в тому чи іншому форматі коаліції Партії регіонів 150 кандидатів у депутати від цієї політичної сили відмовляться від прийняття присяги. "Якщо коаліція НУ-НС і БЮТ не дасть Партії регіонів гарантій, а гарантії - це посади в уряді і Верховній Раді, виходить, вони не беруть 150 мандатів", - відзначив він.

За його словами, при такому сценарії в Україні почнеться конституційний процес, у результаті якого буде прийматися нова редакція Конституції, уведена нова виборча система і будуть нові парламентські вибори "десь у березні-травні".

Карасьов вважає, що Партія регіонів буде зацікавлена в зміні виборчої системи. "Уведення змішаної системи - мажоритарних дільниць - раз. По-друге, уведення другої палати. Друга палата - це гарантія інтересів Донецького регіону і бізнесу", - пояснив він.

Політолог нагадав, що президент України виступив з ініціативою ухвалення нової Конституції.

"Можна знайти компроміс - по другій палаті вже є. По мажоритарці теж є. У принципі те, що президент говорив про двопалатний парламент, можливо. Припустимо 70 на 30 70 - партійним спискам, 30 - мажоритарникам. Партія регіонів може це провести, у цьому ж зацікавлений Блок Литвина, "Наша Україна" частково, але президентська команда точно. Ми ж бачимо, що списки - це лідери, а облікова система однозначно працює на користь тих, у кого є сильний лідер списку", - сказав він.

Політолог думає, що для БЮТ, у випадку формування коаліції без його участі, є два варіанти: або не взяти 150 мандатів, або йти у жорстку опозицію.

Єрмолаєв вважається близьким до ПР, а Карасьов - до секретаріату президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування