Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Серверна ВР неекранована. Депутатів просять не бути "поганими танцюристами"

Четвер, 13 грудня 2007, 11:33

Головний конструктор електронної системи "Рада" Анатолій Морозов заявляє про неможливість стороннього втручання у діяльність системи.

"Ніхто ззовні не може мати доступ до системи", - сказав він під час виступу у Верховній Раді перед депутатами.

За словами Морозова, система побудована таким чином, що на початку засідання вона блокується, для втручання в її діяльність систему треба зупинити.

Крім того, конструктор повідомив, що "система має чіткий регламент: після звукового сигналу вона не приймає голоси". "Не виключено, що кнопка була включена не в тому режимі", - додав він.

Відповідаючи на питання депутатів, Морозов підтвердив, що оператори системи можуть блокувати картку депутата, але виключно за дорученням голови Верховної Ради.

Крім того, він повідомив, що система "Рада" не має сертифіката про захищеність інформації, але це має бути справою самої Верховної Ради, яка є власником інформаційного ресурсу.

У свою чергу, керівник управління комп'ютеризованих систем апарату Верховної Ради Олексій Сидоренко також заявив про захищеність системи "Рада", відзначивши, що говорити про відсутність захисту – "необ'єктивно і некоректно".

За його словами, у системи "Рада" є кілька рівнів захисту, про які він не може говорити у прямому ефірі.

Сидоренко висловив жаль, що його управління "мало часу попрацювало під час того навчання, яке було перед відкриттям парламенту з усіма депутатами".

"Але весь наш персонал знаходиться у залі. І при найменшому випадку збоїв або неполадок, система одразу повідомляє адміністратора. Ми підходимо до депутата, у якого на пульті є несправності, і надаємо консультації", - пояснив він.

Крім того керівник управління, відповідаючи на питання депутатів, заявив, що на навчаннях депутатів відносно користування системою були присутні всього 38 депутатів.

За словами Сидоренка, система "Рада" не має прямого зв'язку з Інтернетом.

Крім того, він висловив готовність підтвердити, посилаючись на журнальні записи, що ні в день голосування по кандидатурі прем'єр-міністра, ні в попередні дні не було навіть спроб зовнішнього втручання.

На питання голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, чи екранована серверна, Сидоренко відповів, що "серверна буде екранована".

Під час оголошення запитань лідер фракції свого імені Володимир Литвин заявив про необхідність фракціям розібратися у самих собі, "а не шукати винних, як поганий танцюрист".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування