Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У МВФ радять Україні не "ростити" зарплати, а боротися з інфляцією

Понеділок, 17 грудня 2007, 20:00

Інфляція і погіршення платіжного балансу є головними викликами для України, вважають у МВФ.

Про це йдеться в заяві місії МВФ за підсумками її візиту до Києва 11-14 грудня.

"Найближча перспектива містить цілу низку викликів: росте інфляція, послабляється позиція рахунку поточних операцій. Її подальше погіршення в наступні роки - ціни на газ можуть ще більше вирости, а світові ціни на метал можуть упасти до середнього значення довгострокового тренду - може обумовити ризики щодо зовнішнього фінансування", - відзначає МВФ.

Відповідно до заяви, хоча в зростанні інфляції 2007 року велику роль зіграли ціни на продукти харчування, активне зростання внутрішнього попиту підсилило тиск на рівні базової інфляції.

Експерти фонду вважають, що для боротьби з цими викликами Україні необхідно проводити більш тверду і збалансовану макроекономічну політику, щоб як мінімум забезпечити бездефіцитність бюджету на 2008 рік для скорочення до прийнятних темпів збільшення внутрішнього попиту.

"Необхідно сповільнити темпи зростання мінімальної заробітної плати і номінальних бюджетних трансфертів, що буде відповідати необхідності скорочення інфляції в 2008 році до однозначного рівня. Нарешті, більш дисциплінована монетарна ситуація буде сприяти зниженню ліквідності в банківській системі до оптимального рівня", - йдеться в заяві.

На думку МВФ, більш міцна база для проведення грошово-кредитної політики і політики в сфері фінансового сектора повинна зменшити уразливість економіки.

У цьому контексті, доцільно нарощувати зусилля для підготовки до впровадження більш гнучкого обмінного курсу гривні, і згодом - до переходу на інфляційне таргетування, вважають експерти фонду.

"Фінансовий нагляд повинен відслідковувати кредитний бум, у той час як вимоги до прозорості і розкриття інформації у фінансовому секторі повинні бути посилені", - підкреслюють вони.

У цілому фонд відзначає, що прогноз на довгострокову перспективу для України залишається сприятливим.

"Темпи приросту реального ВВП - рушійною силою якого став бум споживання й інвестування, а також відновлення зростання експорту, що стало відображенням високих темпів росту світової економіки і цін на метал - встановилися на рівні 7%. Дефіцит сектора державного управління й обсяги боргу є низькими", - йдеться в документі.

"За умов забезпечення зростання ефективності промислового виробництва, поглиблення фінансових ринків і удосконалення структури виробництва, економіка України має величезний потенціал росту на довгострокову перспективу", - підкреслюється в заяві.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: