Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС розбирається, що Ющенко накоїв у РНБО

Середа, 26 грудня 2007, 11:51

Конституційний суд на відкритому пленарному засіданні в середу почав розгляд справи про конституційність ряду указів президента Віктора Ющенка, що стосується діяльності і кадрових призначень до складу Ради нацбезпеки й оборони.

Суддя-доповідач по цій справі Павло Ткачук повідомив, що в Конституційний суд 13 грудня 2006 року звернулися з конституційним поданням 52 народних депутати, що просили визнати неконституційними 14 указів президента щодо діяльності і кадрового складу РНБО.

Зокрема, це стосується указів "Питання апарату РНБО" від 14 жовтня 2005 року, "Про склад РНБО" від 11 вересня 2006 року, "Про відсторонення Володимира Горбуліна від тимчасового виконання обов'язків секретаря РНБО" від 10 жовтня 2006 року, "Про призначення Віталія Гайдука секретарем РНБО" від 10 жовтня 2006 року і "Про призначення Ігоря Дріжчаного заступником секретаря РНБО" від 30 листопада 2006 року.

Депутати підкреслюють, що відповідно до ч.4 ст.106 Конституції, ці акти скріплюються підписами прем'єр-міністра, міністра, відповідального за акт і його виконання. Без такого підпису укази президента не можуть бути офіційно оприлюднені, вони не вступають у дію і не підлягають виконанню.

Однак, ідеться в поданні, дані укази були оприлюднені без скріплення підписами прем'єр-міністра і відповідного міністра.

Крім того, 20 квітня 2007 року в КС надійшло подання 50 народних депутатів, що просять визнати неконституційним указ президента від 11 вересня 2006 року "Про склад РНБО".

Депутати стверджують, що відповідно до ч.4, 5 ст.107 Конституції, персональний склад РНБО формує президент і до його складу входить прем'єр-міністр, міністр оборони, глава СБУ, міністр МВС, міністр закордонних справ. У той же час своїм указом президент включив до складу РНБО інших посадових осіб, вийшовши при цьому за рамки положень зазначеної статті Конституції.

Ткачук повідомив, що 11 липня поточного року обидва подання були об'єднані в одне.

Постійний представник президента в КС Марина Ставнійчук заявила, що обидва подання не підлягають задоволенню Конституційним судом. За її словами, вони є "необґрунтованими з правової точки зору".

На засіданні Конституційного суду в середу присутні 13 членів КС із 15. Представники груп народних депутатів, що внесли подання, на засіданні відсутні.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування