Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура підняла донецьку історію смерті через ув'язнення ні за що

Вівторок, 4 грудня 2007, 16:47

Генпрокуратура, за дорученням президента Віктора Ющенка, провела перевірку факту незаконного притягнення до кримінальної відповідальності та засудження Світлани Зайцевої.

Перевіркою було встановлено, що прокуратурою одного із районів Макіївки у вересні 2000 року стосовно Зайцевої було порушено кримінальну справу за фактом умисного вбивства громадянина В.

У ході досудового слідства обвинувачена свою вину визнавала, давала послідовні свідчення. Після її засудження до 7 років 6 місяців позбавлення волі вирок ні Зайцевою, ні її захисником не оскаржувався.

У подальшому іншою районною прокуратурою Макіївки за скоєння вбивства невідомого чоловіка були затримані двоє осіб, які на досудовому слідстві визнали себе винними також і у вчиненні вбивства В.

Кримінальну справу щодо Зайцевої у лютому 2002 року було закрито прокуратурою через відсутність її вини у вчиненні злочину.

За незаконне притягнення Зайцевої до кримінальної відповідальності наказом прокурора Донецької області, який здійснював нагляд за розслідуванням кримінальної справи, затвердив обвинувальний висновок та особисто підтримував обвинувачення у суді оголошено догану, на даний час його звільнено з органів прокуратури.

Генпрокуратурою порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень працівниками Макіївського райвідділу МУ УМВС України у Донецькій області.

За вказівкою генпрокурора кримінальну справу передано для подальшого розслідування до Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури.

Перевіркою також встановлено, що на момент взяття під варту Зайцева хворіла на хронічний туберкульоз. Щодо вимог про відшкодування матеріальної шкоди та компенсації завданих моральних страждань внаслідок незаконного засудження до правоохоронних органів чи до суду Зайцева не зверталася.

Водночас, у листопаді 2006 року до суду звернувся представник матері померлої з позовами в інтересах її та дітей Зайцевої про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Згідно із рішенням райсуду Донецька у листопаді 2007 року позов задоволено частково. З держбюджету на користь матері померлої було стягнено відшкодування у сумі 525 тис. грн., на користь трьох неповнолітніх дітей Зайцевої - 500 тис. грн. кожному.

За неналежну організацію і участь у розгляді цієї справи в суді заступнику прокурора області та начальнику відділу наказом прокурора Донецької області оголошено догани.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування