Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Віра Іванівна чекає, коли земля піде на ринок

П'ятниця, 11 січня 2008, 20:57

Голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко виступає за скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, оскільки він, на її думку, не запобігає зловживанням на ринку землі.

Таку думку губернатор висловила в інтерв'ю тижневику "Контракти".

"Я не ідеалістка й усвідомлюю, що необхідно спершу вдосконалити законодавство, яке регламентує земельні відносини, і тільки після цього скасовувати мораторій на купівлю-продаж ділянок сільськогосподарського призначення", - сказала Ульянченко.

"Думаю, президентська команда зробить усе можливе, щоб Верховна Рада якомога швидше розглянула відповідний пакет законопроектів - про земельний кадастр, про оцінку землі тощо", - додала вона.

За словами Ульянченко, "загалом заборона торгувати сільськогосподарськими ділянками й обмеження можливості їх переведення в інші категорії себе не виправдали - тіньові схеми були в 2007-му, вони є зараз і, напевно, існуватимуть у 2008-му".

"Гірше за те, в умовах хаотичного ринку землі держава не в змозі викорінити ці схеми", - наголосила губернатор.

На питання про те, що обладміністрація не в змозі вплинути на районні влади, що скуповують ділянки сільгосппризначення і переводять їх у категорію під забудову з метою перепродажу, Ульянченко відповіла:

"На голів районних адміністрацій ми, безумовно, вплинути можемо, є певні методи впливу і на депутатів райрад, але він ситуативний, а отже малоефективний".

"Щоправда, тішить те, що колишні колгоспники не поспішають продавати свої паї за копійки - динаміка цін на вторинному ринку багатьох змусила замислитися над тим, наскільки недооцінена земля на первинному", - додала вона.

При цьому губернатор зазначила, що "хочемо ми того чи ні, ділянки сільськогосподарського призначення переводять в інші категорії і перепродують".

"Іноді місцева влада розпайовує землю вузькими смугами, після чого її скуповують оптом, користуючись тим, що окремі ділянки завширшки п'ять-сім метрів практично неліквідні", - пояснила вона.

"Буває, що депутати райрад відводять собі або підконтрольним структурам ділянки в центрі територій під промислову забудову, намагаючись заробити на інвесторах та відлякуючи їх", - продовжила Ульянченко.

"Словом, мораторій треба скасувати, його дія не запобігає зловживанням, а лише погіршує ситуацію", - резюмувала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування