Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія відмовилася від українських станцій-"нишпорок"

Середа, 16 січня 2008, 08:22

Міністерство оборони Російської Федерації вирішило остаточно відмовитися від оренди двох радіолокаційних станцій попередження про ракетний напад (РЛС СПРН), розташованих у Мукачево і Севастополі.

Міністр оборони РФ Анатолій Сердюков підписав розпорядження про припинення використання інформації з РЛС СПРН "Дніпро", розміщених у районі Мукачевого і Севастополя, пише "Комерсант-Україна".

"З цього року стратегічний південно-західний напрямок прикриватиме станція "Воронеж-ДМ", розташована під Армавіром. Тим самим ми можемо відмовитися від станцій у Севастополі й Мукачевому", - пояснило джерело видання у військовому відомстві Росії.

Як зазначається, ще однією причиною відмови РФ від послуг української сторони стала передача РЛС СПРН у розпорядження НКАУ.

За інформацією джерела, у військовому відомстві РФ упевнені, що після передачі НКАУ на РЛС почали працювати "нові співробітники, які, по суті, тільки вчилися експлуатувати станції".

Через це у фахівців космічних військ Росії, що відповідають за роботу СПРН, почали виникати "великі сумніви" щодо "достовірності передаваної з України інформації про ракетну обстановку в зоні їхнього спостереження".

Між тим, опитані виданням експерти вважають, що відмова російської сторони від експлуатації українських РЛС "не вплине на обороноздатність України".

Як заявив експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Володимир Копчак, Україна просто не здатна використовувати ці станції у своїх інтересах.

Водночас, він зазначив, що РФ "цілеспрямовано реалізує політику усунення залежності від іноземних держав", а для України наявний формат співпраці у даній сфері є "економічно невигідним".

На думку Копчака, тепер наші станції можуть бути використані як елементи системи протиракетної оборони, яка створюється американцями в країнах Східної Європи, а також у рамках європейської системи колективної безпеки. "Але це можливо лише після їхньої глибокої модернізації", - пояснив експерт.

Із ним погоджується член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Кінах. На його думку, "якщо обмежити використання РЛС потребами України, а вони в нас дуже малі, то ці станції будуть ліквідовані. Це загрожує втратою унікального кадрового потенціалу".

РЛС "Дніпро" були прийняті в експлуатацію в 1979 році. Вони дозволяють виявляти пуски ракет і космічні об'єкти на відстані до 4 тис. км. У 1992 році станції були оголошені власністю України. З 1997 року перебували у спільному з Росією використанні: російська сторона мала відшкодовувати витрати з експлуатації, а українська – видавати інформацію з РЛС на командний пункт під Москвою.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: