Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дубину відправили "зондувати ґрунт" для Тимошенко

Четвер, 17 січня 2008, 09:22

Голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина їде у четвер до Москви готувати візит прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, головною темою переговорів буде газове питання.

Про це повідомляє газета "Дело" з посиланням на голову прес-служби "Нафтогазу" Олексія Федорова. За його словами, завдання, які Дубина буде вирішувати у Москві, не афішуються.

"Майбутній візит можна розглядати як початок встановлення нових відносин між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом", - у загальному окреслив мету поїздки радник прем'єр-міністра з енергетичних питань Олександр Гудима.

У той же час джерело в "Нафтогазі" називає візит Дубини до Москви "пробним". "Це зустріч, що передує відвідуванню Москви Юлією Тимошенко через тиждень", - сказав співрозмовник.

Дубина повинен "прозондувати ґрунт", перед тим як прем'єр-міністр буде вести переговори з російською стороною про постачання і транзит російського газу.

Питання, що українська сторона має намір порушити на переговорах, - ціна на транзит російського газу територією України.

"Вона не може бути в десять разів менше, ніж у Європі, коли ціна на газ практично зрівнялася з європейською", - заявив перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов.

Сьогодні ставка на транзит газу територією України складає 1,7 долара за 1000 кубометрів на 100 кілометрів.

Напередодні візиту російські сайти розмістили повідомлення, що Дубина запропонує російським колегам підняти ставку до 9,3 долара за 1000 кубометрів. Однак експерти кажуть, що це малоймовірно.

Українську сторону в першу чергу будуть цікавити наслідки можливого підвищення ціни на газ для "Газпрому".

"В умовах, коли Туркменістан, Узбекистан і Казахстан переглядають тарифну політику, російський монополіст може зробити те ж саме відносно України", - сказав секретар комітету ВР із питань паливно-енергетичного комплексу Олег Зарубінський.

Не виключено, що додатковим пунктом переговорів стане заява виконавчого директора компанії "РосУкрЕнерго" Костянтина Чуйченка.

За його словами, у січні компанія-посередник "у зв'язку з аномально холодною погодою" закуповувала не центрально- і середньоазіатський газ, а більш дорогий російський. Мова йде про 40 мільйонів кубометрів на добу.

Джерело видання вважає, що ця інформація з'явилася напередодні початку російсько-українських переговорів невипадково.

"Газпром" може вплинути на "РосУкрЕнерго", щоб компанія-посередник переклала свої збитки на українську сторону. Це ще один козир для росіян у переговорах", - відзначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування