Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вакарчук узявся за імідж "училищ"

Четвер, 31 січня 2008, 12:19

Міністр освіти і науки Іван Вакарчук наголошує на необхідності повернути імідж професійно-технічної освіти.

Про це він заявив на всеукраїнській нараді заступників начальників з питань професійно-технічної освіти управлінь освіти і науки облдержадміністрацій, повідомляє УНІАН із посиланням на прес-службу відомства.

За словами Вакарчука, "суспільство повинно усвідомити, що без кваліфікованої робочої сили не отримаємо якості життя".

"Тому сьогодні маємо повернути імідж ПТО, повернути ті мотивації, які були у вступників і тих, хто відповідає за цю справу", - пояснив він.

Міністр зазначив, що підвищення привабливості та гнучкості професійно-технічної освіти залежить від її зв'язку з ринком праці.

На його думку, необхідно розширювати спектр повноважень регіональних управлінь, створювати механізм фінансування з різнорівневих бюджетів.

Вакарчук нагадав, що для реалізації цього завдання минулого року фінансування ПТНЗ Львівської, Харківської областей та Києва в експериментальному варіанті здійснювалося з обласних бюджетів за рахунок коштів субвенції з державного бюджету.

Міністр відзначив позитивні результати проведеного експерименту, висловивши думку, що, "можливо, ми встановимо перехідний період на три роки, щоб кожна область визначилася, коли і які повноваження вона може приймати від міністерства, співпрацюючи із обласною радою".

Вакарчук наголосив на тому, що центральною проблемою є те, що фінансування йде з обласного бюджету, а майно – належить державі.

"Над цим потрібно працювати, і тут потрібна законодавча база. До цього потрібно підходити виважено, щоб при передачі власності місцевим органам влади зберегти те, що є, і набути нове", - зазначив міністр.

Надзвичайно важливим фактором успішної діяльності системи ПТО, на думку міністра, є "продуманий механізм формування обсягів державного замовлення та контингенту в цілому, бо на якість робітничих кадрів негативно впливає розбалансованість між попитом та пропозицією".

"Кожна область, кожний регіон краще знає, які потрібні руки кваліфікованого робітника. Щоб визначити обсяги на державному рівні, замовлення мало б іти знизу, щоб ми відчули, які потреби в тому чи іншому регіоні. Тоді зможемо визначати на державному рівні, які корекції і де потрібно зробити", - підкреслив Вакарчук.

Тому, сказав він, "ми повинні вийти на таку модель, яка задовольнила би всіх: і молодь, і роботодавців, і державу загалом, потрібно проводити виховну роботу, показувати молоді, що будь-яка праця є достойною і потребує поваги".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
19:44
фото, ОновленоРосія вдарила по Одесі: двоє загиблих і 17 поранених, палає "палац студентів"
19:43
На Львівщині зафіксували перші випадки укусів змій: як вберегтися від плазунів
19:33
фотоВ Україні підтвердили особу одного з військових, убитих росіянином у Німеччині
19:29
Єврокомісія пропонує продовжити "транспортний безвіз" з Україною щонайменше на рік
19:11
"Економічна правда" шукає редакторку/редактора відділу новин
19:02
Фіцо назвав даремним збір словаками €4 млн для України
19:02
Закон про мобілізацію, зміни до ПДР та перерахунок пенсій: що зміниться в Україні з 1 травня
19:00
Подолала 800 км у коробці: у США родина повернула кішку, яку випадково відправила поштою
18:55
Від початку року понад 8 000 підприємців отримали доступні кредити – Мінекономіки
18:50
У мережі з'явилося відео, як чоловіка силоміць заштовхують в бус. У ТЦК прокоментували
Усі новини...