Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" готовий віддати борг, але убити одного посередника

Понеділок, 11 лютого 2008, 09:51

"Нафтогаз" готовий оплатити газовий борг перед "Газпромом", але при цьому надалі купувати газ у "РосУкрЕнерго", виключивши зі схеми "Укргазенерго".

Про це пишуть російські "Ведомости" у своїй статті.

Видання нагадує, що з 2006 р. прямих контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом" немає.

"Газпром" поставляє газ "РосУкрЕнерго" ( 50% у "Газпрому", 50% — у Дмитра Фірташа й Івана Фурсіна), та велику частину перепродує спільній з "Нафтогазом" (по 50%) "дочці" — "УкргазЕнерго", а та — приблизно половину — "Нафтогазу", решту — промисловим споживачам на Україні.

"Нафтогаз" з листопада по січень не підписує договори з "УкргазЕнерго", хоча газ споживає, чого і не заперечує. Але на папері "УкргазЕнерго" більше трьох місяців не продавало "Нафтогазу" газ і не одержувало за нього гроші. Борг "Нафтогазу" документами не підтверджений, попередньо це $1,5 млрд, говорять у "УкргазЕнерго".

"Нафтогаз" хоче оплатити цей газ і купувати його надалі прямо в "РосУкрЕнерго", його ціна нижче, ніж у "УкргазЕнерго", — $179,5 за 1000 куб. м проти $185, говорить близьке до "Нафтогазу" джерело, але "Газпром" не згоден: потрібно, щоб "УкргазЕнерго" зберегло позиції на внутрішньому ринку, це гарантія мінімальних прибутків RUE.

RUE і "Газпром" пропонують "Нафтогазу" підписати всі акти про вибірку газу і розтягти оплату за три місяці на який завгодно термін, але визнати борги й укласти новий контракт із "УкргазЕнерго", говорить джерело, близьке до "РосУкрЕнерго", але на це не хоче йти "Нафтогаз", пише видання.

Гроші за "спірний період" (з листопада по січень) задепоновані, говорить представник української компанії Валентин Землянський, але не повідомляє, скільки і кому готовий платити "Нафтогаз".

Зате в українців уже з'явилися нові умови: перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що контракт повинен бути підписаний прямо з "Газпромом".

Представник "Газпрому" Сергій Купріянов залишив це без коментарів, але пообіцяв, що якщо питання з боргами не закриється, то у вівторок об 10.00 за московським часом "Газпром" перекриє "РосУкрЕнерго" російський газ (транзит середньоазіатського газу, основного для України, буде продовжуватися).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування