Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У СБУ твердять: "секретні в’язниці" – в рамках закону

Вівторок, 19 лютого 2008, 15:30

Служба безпеки України наполягає, що спеціально визначене місце для тимчасового утримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, Відділу досудового слідства СБУ функціонує законно.

У зв’язку із заявами окремих політиків про існування нібито "секретних в’язниць СБУ" Служба безпеки ще раз наголошує на тому, що вона діє винятково в межах чинного законодавства України, повідомили УНІАН у прес-центрі СБУ.

Існування в Службі безпеки місця для тимчасового утримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, повністю відповідає українським законам та європейським нормам.

СБУ наголошує, що слідчі ізолятори як місце утримання осіб, взятих під варту, ліквідовано указом президента в березні 2003 року у зв`язку із внесенням Верховною Радою змін до ст. 25 закону про Службу безпеки. Осіб, які в них утримувались, передано до установ попереднього ув’язнення Держдепартаменту з питань виконання покарань.

Водночас прес-центр наголошує, що, відповідно до вимог законів "Про Службу безпеки", "Про контррозвідувальну діяльність", “Про попереднє ув’язнення”, “Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю”, Кримінально-процесуального кодексу, СБУ має право мати спеціально визначені місця для тимчасового тримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів.

На даний час таке спеціально визначене місце для тимчасового тримання функціонує лише в Києві як структурний підрозділ Відділу забезпечення досудового слідства СБУ, що передбачено указом президента від 27 грудня 2005 року "Питання Служби безпеки".

Згідно з чинним законодавством, нагляд за діяльністю місця для тимчасового тримання Відділу досудового слідства СБУ здійснюється Генеральною прокуратурою.

СБУ наголошує, що у жовтні 2005 року місце для тимчасового утримання Відділу досудового слідства СБУ відвідували представники Європейської комісії із запобігання тортурам (ЄКПТ), які ознайомились з нормативно-правовими засадами його функціонування і не висловили жодних зауважень.

9-11 лютого ц.р. у відділі забезпечення досудового слідства СБУ перебував екс-міністр Микола Рудьковський, обвинувачений у скоєнні тяжкого злочину. 10 лютого установу відвідала уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова – під час зустрічі з Рудьковським жодних нарікань щодо статусу даної установи та умов утримання обвинувачених вона не висловила, наголошує прес-центр СБУ.

18 лютого на прохання омбудсмена відбулась зустріч в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка з Карпачовою – і її було поінформовано про законність дій СБУ у справі Рудьковського, а також були надані всі процесуальні документи, на підставі яких діяли співробітники СБУ.

Як наголосив Наливайченко, Рудьковський з 9 по 11 лютого перебував у місці для тимчасового тримання Відділу забезпечення досудового слідства СБУ на підставі постанови суду та доручення прокурора. Звідти обвинуваченого доставили до суду.

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування