Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія заговорила про "дискримінацію" свого бізнесу в Україні

П'ятниця, 8 лютого 2008, 18:00

Державна Дума Росії має намір підготувати звернення до Верховної Ради із приводу дискримінації російських бізнесменів в Україні.

Про це "Українським новинам" повідомило управління зі зв'язків з громадськістю й взаємодії із засобами масової інформації.

7 лютого комітет Держдуми у справах СНД і зі зв'язків зі співвітчизниками провів розширене засідання, учасники якого обговорили проблему дискримінації російського бізнесу в Україні й заходи щодо захисту прав й інтересів російських підприємців.

За словами голови комітету Олексія Островського, найближчим часом комітет планує винести питання про дискримінацію російського бізнесу в Україні на розгляд Думи, а також передбачається підготувати звернення парламенту до уряду Росії й депутатів Ради.

Островський зазначив, що актуальність цього питання обумовлена останніми подіями в Україні. "Де, як нам представляється, починається нова хвиля процесу, іменованого реприватизацією", - каже він.

Островський зазначив, що вперше такі процеси в Україні почалися кілька років назад і були пов'язані з "Криворіжсталлю" (нині "Арселор Міттал Кривий Ріг", Дніпропетровська область). "Потім пристрасті трохи вщухли, але після недавніх кардинальних змін у виконавчій владі України, схоже, зазначені процеси будуть відновлені", - прогнозує він.

Островський зазначає, що це можна вважати внутрішньою справою сусідньої країни, якби не одна обставина – у списку підприємств, які піддаються ризику реприватизації, чимале місце займають бізнес-структури зі значною часткою російського капіталу.

"Більше того, події останніх днів показують, що саме вони стають головною мішенню української влади, настроєної на зміну, причому заднім числом, правил гри держави й великого бізнесу", - сказано в повідомленні.

Серед таких підприємств називаються Кременчуцький нафтопереробний завод, Запорізький алюмінієвий комбінат і завод "Луганськтепловоз".

"Всі вони мають прямий стосунок до російського бізнесу в Україні, тому що значні частки акцій цих підприємств належать російським інвесторам", - сказано в повідомленні.

На думку Островського, усе більше актуальним стає питання визначення ролі й місця держави в процесі здійснення транснаціональної діяльності російських компаній у реальному секторі закордонних економік, у першу чергу в Україні.

Як відомо, раніше лідер Партії регіонів Віктор Янукович застеріг Кабінет міністрів Юлії Тимошенко від кроків з реприватизації, які відлякають інвесторів.

Янукович уважає, приватизацію "Луганськтепловозу" й "Дніпренерго", яка проводилася за його прем'єрства, відповідною українському законодавству. Він виключає реприватизацію цих об'єктів через незаконну приватизацію.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування