Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генсек НАТО: ПДЧ для України – лише справа часу

Вівторок, 1 квітня 2008, 09:02

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер не виключив, що саміт Альянсу в Бухаресті 2-4 квітня не ухвалить рішень по Грузії й Україні, однак зазначив, що "питання укладання ПДЧ із Грузією й Україною - це лише справа часу".

"У НАТО не всі рішення самітів готуються заздалегідь, багато з них повинні приймати безпосередньо лідери членів. Я не можу передбачати результати саміту", - заявив він в інтерв'ю провідним міжнародним інформагентствам у понеділок.

Він підкреслив, що на саміті "не обговорюється вступ у НАТО України і Грузії", повідомляє "Обком" із посиланням на УНІАН.

"Ідеться лише про укладання з Грузією й Україною Планів дій про членство (ПДЧ), підписання яких означало б, що країни НАТО вважають ці держави гідними з часом приєднатися до Альянсу", - сказав Схеффер.

За його словами, навіть якщо це рішення не буде ухвалене на саміті НАТО, його можна чекати пізніше.

"Питання укладання ПДЧ із Грузією й Україною – це лише справа часу", - заявив Генсек Альянсу, не виключивши, що цей час, можливо, ще не прийшов.

"У питанні України і Грузії ми дотримуємось трьох основних принципів. По-перше, двері Альянсу відкриті для всіх демократичних країн. По-друге, рішення про можливості країни пройти в ці двері ухвалюються винятково на підставі відповідності країн-претендентів критеріям для вступу. По-третє, рішення ухвалюються винятково країнами НАТО, і жодна третя сторона не має в цьому питанні права вето", - зазначив Схеффер.

Генеральний секретар Альянсу визнав, що Росія – "політичний фактор у цьому процесі, оскільки послідовно заперечує проти зближення України і Грузії з НАТО", однак "не бере участі в процесі ухвалення рішень" усередині Альянсу.

Він також визнав, що "геополітична обстановка в регіоні враховується під час обговорення можливостей надання ПДЧ Україні і Грузії", однак вона – "не визначальний фактор в ухваленні рішень".

Водночас, в інтерв'ю "Інтерфаксу" Схеффер заявив, що НАТО готове обговорювати будь-які перестороги з приводу відповіді на запити Грузії й України про членство в альянсі з боку Росії.

"Країни Північноатлантичного союзу завжди були готові до обговорення будь-яких конкретних побоювань чи стурбованостей, які можуть виникати в Російської Федерації в зв'язку з процесом розширення НАТО", - підкреслив генсек Альянсу.

Водночас Схеффер знову наголосив, що "відповідні рішення (по Україні і Грузії) будуть, зрозуміло, "засновані на результативності", і для цих рішень необхідно, щоб прогрес, досягнутий окремими країнами-кандидатами, цілком влаштовував усі держави-члени НАТО".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування