Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литва й Естонія встали на сторону Грузії та України

Середа, 2 квітня 2008, 11:51

Президент Литви Валдас Адамкус, який у середу вилітає до Бухаресту на саміт НАТО, повний рішучості зробити все можливе, щоб Грузії й Україні було надано План дій щодо членства в альянсі.

"Упевнений, що таке рішення якнайкраще відповідатиме інтересам безпеки і стабільності в регіоні і в усьому євроатлантичному співтоваристві, сподіванням жителів Грузії та України", - цитує слова Адамкуса його прес-служба.

Відповідно до програми візиту, президент Литви, крім участі в роботі саміту візьме участь у зустрічі з представниками Албанії, Хорватії і Македонії, що можуть бути запрошені стати членами альянсу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Також він візьме участь у сесіях комісії НАТО-Україна і ради співробітництва НАТО-Росія, зустрінеться з президентами Польщі, Молдови, а також буде спілкуватися з лідерами інших держав.

Раніше глава Литви неодноразово заявляв про необхідність продовження політики "відкритих дверей" НАТО, висловлюючи надію, що й інші країни альянсу "прислухаються до вагомих аргументів за ухвалення сприятливих для Грузії та України рішень".

За політику "відкритих дверей" у НАТО також виступає Естонія, що вважає важливим, щоб на самміті в Бухаресті були ухвалені рішення про розширення альянсу, повідомляє прес-служба естонського уряду.

Естонія "підтримує надання в Бухаресті запрошень про вступ у НАТО Хорватії, Македонії, а також Албанії за умови, що вони продовжать проведення необхідних реформ і підготовку до вступу в нинішньому темпі".

"Також Естонія підтримує приєднання Грузії й України до програми дій по членству в НАТО", - відзначили в прес-службі.

Крім того, Таллін виступає за ухвалення оновленої стратегії діяльності НАТО в Афганістані і посилення співробітництва з Євросоюзом.

Естонія також має намір запропонувати до обговорення питання про програму з боротьби з хакерськими атаками, "яка стосується вироблення принципів роботи інформаційних систем альянсу і підтримки союзників у випадку кібер-атак".

Естонську делегацію в Бухаресті очолить прем'єр-міністр Андрус Ансіп. Також у складі делегації міністр закордонних справ Урмас Пает і міністр оборони Яак Аавіксоо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування