Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія вважає, що провокаціями займається Україна

П'ятниця, 16 травня 2008, 12:05

Відповідальність за ускладнення російсько-українських відносин лежить на тих, хто намагається штучно втягти Україну в НАТО, заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров.

"Досить показово, на мій погляд, що це (ускладнення у відносинах) на тлі різко активізованих спроб штучно втягти Україну в НАТО, усупереч думці більшості її населення", - сказав Лавров на прес-конференції в Єкатеринбурзі.

Він назвав рішення української влади про оголошення мера Москви Юрія Лужкова персоною нон-грата "абсолютно невиправданим", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Лаврова, "ми не раз чесно, без якихось двозначностей попереджали про ті руйнівні наслідки, що буде мати це штучне, що не спирається на волю народу, втягування України в альянс і чесно попереджали, що не хочемо такого розвитку подій".

Глава МЗС підкреслив, що Росія буде робити все, щоб уникнути такого сценарію, "насамперед, виходячи з корінних інтересів наших народів, щирої і глибокої зацікавленості в збереженні і розвитку російсько-української дружби".

Він відзначив, що "якийсь час назад разом з попереднім міністром закордонних справ України досягли домовленості закрити так звані чорні списки, що забороняли в'їзд на територію один одного тих чи інших діячів, зараз, зважаючи на все, українська сторона вирішила повернутися до заборонної практики".

Лавров нагадав, що днями президент Віктор Ющенко, коментуючи нинішню ситуацію, закликав "уникати емоцій і відзначив, що створити проблему легко, а виходити з проблеми доведеться роками".

"Я з цим згодний і хочу звернути увагу на те, що сьогоднішні емоції навколо Севастополя, узагалі російсько-українських відносин, напевно, не мали б місця, якби їм не передувала ціла серія заяв і дій, що, по-моєму, носять провокаційний характер", - підкреслив міністр.

Він нагадав, що "якийсь час назад окремі діячі в Україні узагалі вимагали вигнати Чорноморський флот із Севастополя".

"Зовсім недавно, ми одержали офіційну пропозицію вже зараз почати визначати порядок і умови виведення Чорноморського флоту, хоча угода з Україною діє до 2017 року і дотепер не вирішені питання нормального функціонування ЧФ на території України", - додав Лавров.

Міністр відзначив, що після цього "ми мали і такий епізод як спроба української влади заборонити парад, присвячений святій даті - 225-річчя створення ЧФ РФ".

Крім того, зовсім недавно глава МЗС Росії довідався, що "заступник міністра оборони України заявив, що він знімає кінофільм, що покликаний, за його словами, розвіяти міф про те, що Севастополь є містом російської слави".

"От таке нагнітання емоцій, напевно, має бути відзначено всіма тими, хто уважно стежить за ситуацією", - заявив Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування