Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через ворога Тимошенко, яким виявився Ахметов, у Кабміні почалися звільнення

Субота, 17 травня 2008, 12:14

Заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Володимир Ігнащенко заявляє, що подає у відставку через незгоду з позицією уряду і Мінприроди, зокрема, у ситуації, що склалася навколо компанії "Венко Інтернешнл Лімітед".

"Я хотів би проінформувати політичне керівництво. Одразу хочу сказати: я розумію, що зробивши таку заяву з критикою власного керівника я за етикою маю подати у відставку. Що я сьогодні і зроблю", - заявив Ігнащенко на засіданні РНБО у п’ятницю, повідомляє прес-служба президента.

Він сказав, що наразі "створилася дуже неприємна і небезпечна ситуація - п'ять місяців уряд не виконує своїх зобов'язань, прямо передбачених угодою - не створено орган управління - координаційний комітет, що... мало бути зроблено ще 3 листопада 2007 року".

"Що написав міністр в листі Біллу Тейлору? Підставою для скасування ліценції є наші сумніви, чи має "Венко" досвід і відповідні фінансові технічні спроможності", - зазначив Ігнащенко.

"Дійсно, абсолютно правий міністр, не можна пускати на шельф недосвідчену кампанію. Але самою угодою про розподіл продукції - і все-таки, повірте, не дурні над нею працювали, і не тільки корумповані чиновники з боку України - чітко виписаний механізм: уряд має протягом 30-ти днів розглянути програму і в разі її затвердження інвестор (чи це "Венко", чи буде якась можливо переуступка за згодою уряду) виставляє протягом 30-ти днів безвідкличну безумовну банківську гарантію", - додав він.

На думку заступника міністра, українська сторона таким чином ризикує, що "Венко" звернеться до Стокгольмського арбітражу.

"Прямі збитки мають, дуже вірогідно, бути відшкодовані інвестору, тому що є чітке невиконання зобов'язань за угодою... За офіційно наданою "Венко" Кабміну інформацією, це приблизно 100 млн. доларів. Єдине джерело їх відшкодування - бюджет або наші активи за кордоном", - нагадав Ігнащенко.

За його словами, існує і ще гірший варіант розвитку подій.

"Якщо будь-яка сторона не виконує будь-які зобов'язання за угодою, констатується нанесення прямих збитків інвестору - тоді інша сторона має право розірвати в односторонньому порядку угоду. І от в цьому випадку підлягають відшкодуванню всі збитки - не тільки прямі", - сказав заступник міністра.

Як відомо, Vаnсо International Limited, дочірня компанія Vаnсо Energy Company (США), у квітні 2006 року перемогла в оголошеному урядом України конкурсі на право здійснювати розробки на Прикерченській нафтогазоносній ділянці площею 12,96 тис. кв. км.

Водночас на початку квітня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звернула увагу Верховної Ради на необхідність перегляду угоди з "Vanco". За її словами, передача Прикерченської ділянки граничить з "глобальним злочином".

Як з’ясувалося пізніше, фінансовими партнерами групи компаній Vanco у проекті з розробки Прикерченської нафтогазоносної ділянки Чорного моря є "Донбаська паливно-енергетична компанія" Ріната Ахметова, створена спеціально під цей проект компанія Shadowlight Investments Limited російського бізнесмена Євгена Новицького, а також маловідома Integrum Technologies Ltd.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...